Amsterdam 2018 Aidsconferentie
ArrayIn 2018 zal in Amsterdam de volgende tweejaarlijkse en internationale aidsconferentie gehouden worden. Op de laatste dag van de conferentie AIDS2016, in Durban, Zuid-Afrika, werd dat bekend gemaakt. Het is nu aan Amsterdam én Nederland om de voortrekkersrol in de wereldwijde strijd tegen #aids met overtuiging op te nemen.
Amsterdam Aidsconferentie
“Dan moeten we in Amsterdam wel meer laten zien dan nu in Durban, dat we echt op weg zijn naar het einde van aids,” zegt Louise van Deth, directeur van Aids Fonds-STOP AIDS NOW!-#Soa Aids Nederland.
Bezorgde toekomst
Een week lang is in Durban door meer dan 15 duizend deelnemers uit meer dan 150 verschillende landen, een evaluatie gemaakt van de wereldwijde aidsbestrijding tot nu toe.
Van Deth is allerminst optimistisch : “Ik ben bezorgder dan voorheen. De bijdrage van donorlanden aan aidsbestrijding is gedaald, terwijl de #hiv-infecties wereldwijd toenemen. Meisjes en jonge vrouwen worden onevenredig hard getroffen door de aidsepidemie. De helft van nieuwe infecties treedt op bij zogenaamde key populations, mannen die seks hebben met mannen, sekswerkers, druggebruikers en transgenders. Dat komt omdat ze in veel landen gediscrimineerd en gecriminaliseerd worden.
Levensreddende medicijnen zijn nog lang niet voor iedereen toegankelijk en betaalbaar. Als we op deze manier en op dit tempo doorgaan dan gaat de aidsepidemie oncontroleerbaar ontsporen”.
Ook de wetenschap gaf in Durban geen verlossend nieuws. Er is nog steeds geen aidsvaccin, dat echt een einde kan maken aan de epidemie. Ook het genezen van een hiv-infectie is nog steeds niet mogelijk, hoewel behandeling tegenwoordig zo effectief is dat het hiv-virus niet meer op te sporen is en dus ook niet meer overdraagbaar.
Testen en behandelen
Wereldwijd zijn er 37 miljoen mensen met hiv, meer dan de helft heeft geen toegang tot medicijnen. Aids is de grootste bedreiging voor jongeren in Afrika, het is doodsoorzaak nummer 1 voor jonge vrouwen wereldwijd. “Preventie, testen en direct behandelen is de enige manier om onnodige doden te voorkomen. Dat vraagt nog een enorme internationale inspanning”, zegt van Deth, “Maar er is vooral politieke wil nodig om seksisme, stigma en discriminatie van mensen met hiv uit te bannen. Dat is de enige manier om voorgoed een einde te maken aan aids in de wereld.”
PITCH
Het Aids Fonds, in partnerschap met de Nederlandse overheid, zal de komende jaren extra investeren in het ondersteunen van jonge mensenrechtenactivisten in die landen waar mensen met hiv bedreigd worden door discriminerende wetgeving. In Durban werd de nieuwe en unieke samenwerking tussen aidsactivisten in Nederland en 9 andere landen, PITCH (www.aidsfonds.nl/pitch), gepresenteerd.
Bron: Aids Fonds-STOP AIDS NOW!-Soa Aids Nederland