Acht maal ja tegen ketenzorg? Dan extra geld

Array

Hebben de netwerkpartners gezamenlijke doelstellingen opgeschreven? Dat is de eerste ja/nee-vraag van acht die ik wil stellen aan alle netwerken en ketens van zorg. Aan verloskundige samenwerkingswerkingsverbanden, centra voor jeugd en gezin, zorggroepen, oncologische ketens, psychogeriatrische netwerken en palliatieve netwerken. Ik formuleer hieronder vraag twee tot en met acht: 2. hebben de partners geïnventariseerd welke problemen er spelen bij de doelgroep? 3. Vindt er afstemming plaats van activiteiten van de partners? 4. delen de partners informatie over clienten/patienten? 5. Hebben de partners zicht op de patienten/clienten die zij wel en niet bereiken? 6. Zijn (deel)verantwoordelijkheden van professionals uitgeschreven en op elkaar afgestemd? 7. Bestaat er continuïteit van zorg voor, tijdens en na de zorgverlening? 8. Evalueren de partners regelmatig de zorgverlening?   Deze acht vragen kreeg ik aangereikt van Heleen Buijze en Ron Boumans, beiden inspecteur van de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ). Zij attendeerden mij erop dat deze acht dimensie van ketenkwaliteit staan in een IGZ rapport met de titel ‘Staat van de gezondheidszorg 2010’. Ik sprak hen naar aanleiding van mijn oproep in een eerdere Nieuwsbrief om te komen tot een ketenzorgbrede governance code. In een gesprek met Buijze en Boumans hebben we gebrainstormd over de vraag of er algemeen geldende kenmerken bestaan voor netwerken, samenwerkingsverbanden en ketens. Ik (en niet de inspectie) deed hierboven een voorstel om acht ja/nee vragen te stellen aan deze organisatievormen indien zij subsidie-aanvragen of hun kwaliteit van zorg laten toetsen. Wat mij betreft krijgen netwerken pas geld als zij tenminste vijf van de acht vragen met ja beantwoorden. Of ze ontvangen een hogere keten-DBC als zij meer vragen met ja beantwoorden. Buijze, Boumans en ik hebben afgesproken om dit acht vragen concept verder uit te werken. Niet als nieuwe wet- en regelgeving maar als concept ter bespreking op brainstormsessies, congressen en masterclassen. En ook in de Nieuwsbrief. Wie van jullie, beste nieuwsbrieflezers, vindt net als ik dat er algemene eisen moeten komen voor samenwerkingsverbanden? Zijn de genoemde acht vragen een aanzet daartoe?  Stuur je reactie naar [email protected]. tot zover dit bericht.  In de Masterclass chronische zorg die in maart start besteden we veel aandacht aan deze algemene vereisten van zorgprogramma’s en zorggroepen voor chronische zieken. Belangstelling?

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen