Kiezen in de zorg

Array

Wat heb je nodig om goed te kunnen kiezen in de zorg? Filosoof Ad Verbrugge ging in gesprek met voormalig minister van Volksgezondheid Ab Klink
Klink ziet diverse mogelijkheden om zowel de kwaliteit van de zorg te verbeteren als de kosten van zorg te verlagen. Uit onderzoek blijkt dat patiënten die beter zijn voorgelicht en meer betrokken bij hun behandeling en herstel vaak kiezen voor een goedkope vorm van zorg. De discussie over de keerzijde van diagnostiek en (over)behandeling is dan ook belangrijk om te voeren.


In ziekenhuiszorg is Nederland niet duurder dan andere Europese landen. De manier waarop we voor zorg betalen kan invloed hebben op het kostenplaatje. Operaties worden goed betaald, maar het spreken met patiënten niet. Terwijl dus blijkt dat iemand die beter is voorgelicht en zich bewust is van de ‘downside’, minder snel zal kiezen voor een behandeling. Bovendien betalen we ook voor dingen die niet helpen, zoals een onnodige operatie.

Schaduwzijde
Het is een gegeven dat 50% van de zorg die wordt verleend helpt en van de andere 50% is dit niet bewezen. Iemand die rookt heeft bijvoorbeeld 17 keer meer kans op een fatale afloop. Maar op basis van alle longfoto’s die worden genomen (van rokers en niet-rokers), kun je niet vaststellen wie er longkanker krijgt. Specialisten zeggen niet voor niets: ‘Begin niet aan een total body scan, want je vindt altijd iets.’ Er is een schaduwzijde van (door)behandelen. Klink voert aan dat uit alle cijfers blijkt dat mensen kwalitatief vaak beter en langer leven als ze niet kiezen voor een (agressieve) behandeling.

Over Ab Klink
Abraham (Ab) Klink is een Nederlands politicus van het Christen-Democratisch Appèl (CDA). Van 2007 tot 2010 was hij minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in het kabinet-Balkenende IV. Daarvoor was hij van 2003 tot 2007 Eerste Kamerlid en in 2010 kortstondig Tweede Kamerlid. Sinds 2011 is hij als hoogleraar ‘Zorg, arbeid en politieke sturing’ verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ab Klink is in zijn functie als hoogleraar aan de VU ook voorzitter van het nieuwe interfacultaire onderzoeksinstituut Talma Institute for the Study of Work, Care and Welfare.

  • Spreker(s): Ad Verbrugge (VU-filosoof), Ab Klink (voormalig minister van Volksgezondheid) en Govert Buijs (politieke filosofie en levensbeschouwing VU)
  • Samen met: Faculteit Wijsbegeerte VU, VISOR & Symphony’s
  • Serie: Filosofie op de Zuidas
  • Thema/dossier: Filosofie


Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen