De handen ineen op Wereld Trombose Dag

Array

Op donderdag 13 oktober 2016 wordt de Wereld Trombose Dag gehouden. Over de hele wereld wordt op deze dag extra aandacht besteed aan de aandoening waaraan nog steeds één op de vier mensen overlijdt. “Het is belangrijk om vooral een groot publiek te informeren. Niet om bang te maken, maar wel om mensen alert te maken als er risicovolle omstandigheden zijn.”, aldus trombose-expert prof. dr. Hugo ten Cate hoogleraar interne geneeskunde Maastricht UMC. Om de bewustwording te vergroten worden de handen worden ineengeslagen door ziekenhuizen, belangengroeperingen en het bedrijfsleven.

Trombose is een aandoening waarbij bloedstolsels in (slag-)aders worden gevormd. Dat zorgt voor een verminderde bloedtoevoer en kan onder andere leiden tot een hartinfarct of beroerte. Rudolf Virchow was de eerste onderzoeker die het fenomeen trombose beschreef. Er is dan ook voor gekozen om op zijn geboortedag Wereld Trombose Dag te houden.

Herkennen symptomen

Dit is het derde jaar op rij dat de dag wordt gehouden. De campagne van dit jaar is erop gericht om mensen kennis te laten maken met de risicofactoren, de voortekenen en de symptomen te leren herkennen en ze te motiveren om met zorgprofessionals te praten over de risico’s en preventie van trombose, met name bij ziekenhuisopname of operaties.

Goede voorlichting

Onder het motto “Herken trombose en red levens” organiseren Maastrichtse artsen, onderzoekers en ervaringsdeskundigen tal van activiteiten voor belangstellenden.  “Het behandelen van trombose is niet zo eenvoudig.”, aldus  prof. dr. Hugo ten Cate. “Daarom is van belang dat iedereen, zelfs de geschoolde professionals goed voorgelicht wordt.”

Betrokken partner

“Wij erkennen het enorme belang van deze campagne en wilden er graag bij betrokken zijn als partner om de kennis over trombose bij een grote doelgroep te verhogen.”, aldus Judith Dijkstra, country manager Aspen Netherlands.  “Het is goed om op alle niveau’s de handen ineen te slaan om grotere bewustwording te creëren bij het publiek, de beleidmakers en de professionals.”

Bron: Aspen Netherlands

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen