Vraag 20: Wanneer loopt een bad water het snelst leeg?

Array

nwq2007.JPG

Vraag 20: Wanneer loopt een bad water het snelst leeg?

Tussenstand:

Ook een poll maken? Klik hier


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

26 thoughts on "Vraag 20: Wanneer loopt een bad water het snelst leeg?"

  1. Met iemand in het bad zal het water hoger staan, waardoor de druk bij de uitgang hoger is en het water sneller zal wegstromen. Antwoord A.

  2. Een hogere druk op de afvoer kan van bekang zijn maar mi niet doorslaggevend omdat het wegstromende water ook de door de bader veroorzaakte weerstand moet overwinnen. Een onderzoek naar het evacueren van mensen uit een besloten ruimte met een beperkte uitgang, liet zien dat het ordelijke verlaten van de zaal veel effectiever was dan het in paniek (grotere druk) verlaten van de zaal. Mij lijkt B daarom het goede antwoord

  3. Het vergelijken van psychische druk en fysische druk is natuurlijk een volstrekt onzinnige redenatie…

  4. Kees; we gaan in beide situaties uit dat het afvoer putje vrij is (de bader zit dus niet op het afvoer putje), daarom denk ik dat de redenering van Wim correct is.

  5. Peter,

    Even inhoudelijk: het gedrag van een mensenmassa is vaak goed te vergelijken met stromend water. Bovendien gaat het beide om fysieke druk; dat bij de mensen die fysieke druk (het dringen) door een psychische factor wordt veroorzaakt doet aan het verschijnsel niet af. Wat ik hier maar mee wilde zeggen, is dat bij een grotere staat van orde waarschijnlijk een beter resultaat te verwachten is.

    Nu de vorm: dat je het niet met mij eens bent; geen probleem, maar de formulering van je reactie vind ik vooralsnog aanmatigend. Voorts bedien je je van een bedenkelijke debaterstruc (de stropop).

    Henk,

    Uiteraard ben ik er niet van uitgegaan dat de afvoer wordt geblokkeerd. Het gaat er mij om dat het water langs het lichaam stroomt en dat zal meer weerstand bieden dan dat het water zonder enige hindernis gewoon wegstroomt.

  6. vloeistofdruk plantzich overal evenredig voort en is alleen afhankelijk van de statisch druk welke wordt veroorzaakt door de hoogte van de vleoistofkolom en de atmosferisch druk hierboven met een persoon in bad staat het water per defenitie hoger dus zal sneller wegstromen.

  7. Ik ben meer geneigd om te denken dat de weerstand van water op de huid groter is dan de extra drul van een mens in bad. Vaak blijft er lang achter je nog water in het bad zitten en moet met een omweggetje naar het putje

  8. Ik heb het getest en het maakt niets uit. Als er niets in het water zit, loopt het water snel weg door de draaikolk vorming en omdat er niets in het water zit, is de kolkvorming optimaal.
    Als er wel iemand of iets in het water is, wordt de klokvorming gestoord zodat het leeglopen minder snel gaat. Maar omdat de druk toeneemt op de afvoer compenseert dit de verminderde kolk vorming.

    Denk ik tenminste :-0

  9. wat een slechte vragen weer dit jaar,
    net als ieder jaar trouwens
    gaat het om hetzelfde volume water
    of totaal volume mens en water

    volgens mij blijft er niet zoveel aan een mens hangen dat het veel uitmaakt

  10. @ Jan Abels
    Ik ben het met je eens. Af en toe is het weer flink vaag

  11. We kunnen in dit geval wel aannemen dat de hoeveelheid water gelijk is.
    Logisch nadenken is ook een onderdeel van wetenschap 🙂

    De vraag is even of Kees e.a. een punt hebben: draaikolk/gelijkmatige stroming
    Of dat de hoogte van de water van primair belang is.
    Ik denk dat we ook wel kunnen aannemen dat de mens zich dusdanig opstelt dat hij de stroming niet verstoort; we hebben dus met iemand erin feitelijk een kleiner bad met een hogere waterkolom.

  12. Het gaat in de vraag (“Loopt”) om de snelheid van leeglopen, niet om het volume van het bad, eventueel met iemand erin. Dus niet: “hoelang duurt het (in totaal) voordat het bad leeg is?”, maar “hoeveel cl loopt er per sec weg. ?”.

    Ik denk persoonlijk dat de evt. verstoring van kolkvroming c.q. de verhoging van de turbulentie een rol speelt. Moet die iemand wel niet helemaal stil gaan zitten (en vooral niet op de stop 😉 ).

  13. Als Steven gelijk heeft dan is de opening van het afvoer putje van belang, die kan maar maximaal zoveel liter water per tijdseenheid verwerken, aangezien dat afvoer putje gelijk blijft zou het antwoordt C moeten zijn

    Dus; bedoelen ze nu met de vraag wanneer het bad het snelste leeg is
    of wanneer heb je de hoogste uitstroom snelheid?

  14. In een bad waar iemand in zit kan toch veel minder water dan in een bad zonder badgast ? Wat bedoelen ze nou weer ??? Is toch elk jaar weer een bron van frustratie, die ronduit belabberde redactie van de vragen. Voor mij is de grootste vraag van de quiz: zijn de makers nou zo echt zo slordig of doen ze het expres om ons te pesten ? Zo zie ik bij vraag 8 een kaars in een jampot staan, waarbij de kaars een heel eind uit de jampot steekt; een gemiddelde kaars is toch echt veel hoger dan een gemiddelde jampot. Maar dan hadden ze de jampot dus ook weg kunnen laten, dus ga ik er maar van uit dat ze bedoelen dat de vlam niet boven de pot uitsteekt. Waarom nemen ze dan voor de vraag niet een waxinelichtje, i.p.v. een kaars, dat is dan toch veel duidelijker ? Wat een stelletje dombo’s daar bij het NWO…. SLORDIG, SLORDIG, SLORDIG, en nergens voor nodig. Kan VEEL beter.

  15. Erik: Met wat logisch nadenken kan uit de vraagstelling bij 8 wel worden afgeleid dat het daar niet over tafelkaarsen gaat. Ik denk dat je de proef maar eens moet doen met waxinelichtjes, want dat lukt prima.

    Bij deze vraag is er ook geen sprake van slordigheid. Ga ervan uit dat in alle drie de gevallen er evenveel water in het bad zit. Een normale hoeveelheid waarbij er ook nog iemand in past of zou passen.

    Dan nog, ik weet het antwoord op deze vraag niet 😀

  16. Beste Joost,

    dat het beter een waxinelichtje kon zijn was nou juist mijn point…

    en als ik er van uit moet gaan dat er in beide gevallen evenveel water in het bad zit DAN MOET DAT GEWOON DUIDELIJK UIT DE VRAAGSTELLING BLIJKEN. En sommige mensen hebben, gezien de reacties, ook hun twijfels over wat bedoeld wordt met “het snelste leeglopen”. Hier ga ik er van uit dat ze bedoelen hoelang het duurt voor het bad leeg is, en niet hoe hoog de uitstroomsnelheid is. De vraag zou bijvoorbeeld beter kunnen zijn:

    Twee identieke baden zijn gevuld met evenveel water. In een bad neemt iemand plaats. De stoppen worden er tegelijk uit getrokken. Welk bad is het eerste leeg ?
    A: Het bad met iemand erin.
    B: Het bad met niemand erin.
    C: Maakt niet uit.

    Het is toch een wetenschapsquiz ? En is het niet van belang om in de wetenschap de dingen duidelijk en eenduidig uit te drukken ?

  17. Hoi Erik S.

    Uit jouw vraagstelling blijkt niet of de 2 baden onderhevig zijn aan hetzelfde zwaartekrachtveld. Misschien staat een bad wel op de maan en de andere op aarde. Dus jouw vraagstelling is helemaal niet eenduidiger dan de originele.

    Over het algemeen mag je bij welke vraagstelling dan ook, er van uitgaan dat alle ‘ongenoemde’ factoren, die een eventuele invloed kunnen hebben, altijd het zelfde zijn voor de mogelijke antwoorden. ‘Genoemde’ factoren geven over het algemeen juist een verschil aan.

  18. Ja en “leeg” is natuurlijk ook wat vaag. Tellen de laatste druppels die niet weglopen maar verdampen mee ?

    Zo dan:

    In een badkamer in Amsterdam staan twee identieke baden. Beide zijn voor 2/3 gevuld met water van exact dezelfde temperatuur en samenstelling. In een bad neemt iemand plaats. Daarbij loopt er geen water over de rand. De stoppen worden er tegelijk uit getrokken. In welk bad bevindt zich eerder minder dan 1 liter water ?

    Hier zie je dus het probleem van de quiz: doordat ze proberen de vragen zo kort mogelijk te maken worden er concessies gedaan aan de duidelijkheid. Ik ben het met je eens: dingen die niet genoemd worden tellen niet mee. Maar het mag van mij wel iets duidelijker. Deze vraag valt nog mee, maar die kaars in die jampot vind ik toch echt dom. Als er niet bij gezegd wordt dat de kaars korter is dan de jampot hoog is, ga ik uit van een “normale” kaars en een “normale” jampot, en dan steekt die kaars toch echt uit die pot….

  19. Het lijkt mij duidelijk dat er niet wordt gevraagd wanneer een bad water het snelst leeg IS, maar waneer deze het snelst leeg LOOPT.
    De vraag is namelijk: ‘Wanneer LOOPT een bad water het snelst leeg?’

    En hoezo zou de opening van het afvoerputje altijd de maximale hoeveelheid water per tijdseenheid verwerken?

  20. Gedachten experiment.

    1. Ik ben het eens met Joost:
    In feite hebben we met iemand in het bad als effect een kleiner bad met een hogere waterkolom boven een even grote afvoer, bij een gelijk volume water.

    2. Bij de hogere waterkolom heb je een grotere druk, of potentiële energie op de afvoer.

    3. Bij de lagere kolom heb je mogelijk een betere turbulentie, draaing, maar een lagere druk.

    4. Vergelijk nu de 2 situaties met een gevulde fles die je op zijn kop houdt of een fles die je schuin houdt en ronddraaiend leegt.

    5. Vergelijk ook de 2 situaties met een gevulde fles die je op zijn kop houdt of een halve bol met dezelfde afvoer die je op zijn kop houdt.

    6. Wellicht is een trechter de beste combinatie van “bad en afvoer”.

    7. Over de definitie: ik denk toch dat er bedoeld wordt wanneer is het bad het snelst (lees “als eerste” ) leeg.

    Ik ben er nog niet uit maar hoop de gedachten hierover een impuls te geven met deze opmerkingen.

  21. @ Nico,

    4. Vergelijk nu de 2 situaties met een gevulde fles die je op zijn kop houdt of een fles die je schuin houdt en ronddraaiend leegt.

    Situatie is iets anders, tenzij je de bodem uit de fles zaagt.

  22. Geachte mededenkers
    Het maakt toch niet uit of de vraag nu is “waneer wordt de hoogste uitloop snelheid bereik” of “waneer het bad het eerste leeg is”
    Want het bad is het snelste leeg als het water zo snel mogelijk weg loopt.
    Het gaat dus om; loopt het water het snelste weg en is dus het bad sneller leeg met iemand in het bad (hoogste waterstand) zonder een persoon in het bad, of maakt het niet uit

  23. Of het nou om gelijkblijvend watervolume of gelijkblijvend hoogteverschil gaat maakt volgens mij niets uit voor het antwoord. Bij gelijk hoogteverschil is het zeker antwoord a want dan is er veel minder water om weg te laten lopen met persoon erbij. En ook bij gelijk watervolume is het a. Zoek maar eens op wiki op hydrostatische druk. Deze is hoger bij grotere waterhoogte met persoon erbij.

  24. Weer eens met Wim. Lijkt me duidelijk. Ook deze vraag lijkt iets te makkelijk.
    Zit er een addertje onder het gras?

  25. Wellicht is het addertje dat het proefondervindelijk niets uit lijkt maken (reactie van John en anderen die ik gesproken heb) Verklaring??

  26. Vraag 20: Wanneer loopt een bad water het snelst leeg?
    a) Als er iemand in zit.
    b) Als er niemand in zit.
    c) Met of zonder iemand erin, het bad loopt altijd even snel leeg.

    Het juiste antwoord is a. Als er een persoon in het bad zit, stijgt het waterniveau. De persoon neemt immers een bepaald watervolume in, dat wordt weggeduwd omhoog. Door de stijging van het waterniveau stijgt de druk boven de uitstroomopening. Met als resultaat dat het bad sneller leegloopt.

Comments are closed.

Recente artikelen