We gebruiken technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. We doen dit met als doel om de beste ervaring te bieden en om gepersonaliseerde advertenties te tonen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen we gegevens zoals bladeren gedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of je toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.
De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door je Internet Dienst Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Voor de revolutie was de kookkunst beperkt tot de aristocratie. Na de revolutie werden veel van de adellijke koks werkloos. Zij begonnen restaurants waardoor veel meer mensen in aanraking kwamen met de kookkunst.
http://deseretnews.com/article/1,5143,695230929,00.html
Dit article geeft het antwoord
History doesn’t forget a man like Napoleon Bonaparte. And neither does the culinary world, which still feels his influence 200 years later.
Napoleon I (1769â€â€1821) was a general during the French Revolution who rose to become emperor of the French (empereur des Francais). He conquered most of Europe while opponents in Britain, Russia, Austria and Prussia declared him “an enemy of humanity.”
But he apparently ate well.
His reign at the turn of the 18th century saw the rise of French haute cuisine  what Americans usually think of as “gourmet cooking”  and the first celebrity chef. He’s credited with the saying, “An army marches on its stomach” and for fostering the idea of canning as a way to preserve food.
And he’s part of the legends surrounding a few dishes, such as Chicken Marengo, Lobster Thermidor and napoleon pastries, some of which fall into the George-Washington-chopping-down-cherry-trees category. But they do make interesting tales.
The French Revolution is associated with the doomed Marie Antoinette’s famous saying, “Let them eat cake.” Perhaps Napoleon remembered this when he became dictator, as he exercised strict control over the prices of food staples, according to “The Age of Napoleon” edited by Horizon (American Heritage Publishing Company, 1963).
“I fear insurrection when they are caused by hunger,” he was quoted as saying. “I would be less afraid of a battle against an army of two hundred thousand.”
The canning industry
The quote “An army marches on its stomach” is attributed to Napoleon (as well as Frederick the Great). During Napoleon’s military campaigns, French soldiers suffered numerous casualties from malnutrition, scurvy and starvation.
In 1795, the French government offered a prize of 12,000 francs for a method of preserving food for use by the army and navy. Chef Nicolas Appert began experimenting in his workshop at Massy, near Paris, and in 1810 was awarded the prize for his method of packing food in bottles, corking them and submerging them in boiling water to stop spoilage, according to the Columbia Encyclopedia (Sixth Edition).
French cuisine is a style of cooking derived from the nation of France. Arguably considered to be the world’s most refined cuisine, it evolved from centuries of social and political change. The Middle Ages brought lavish banquets to the upper class with ornate, heavily seasoned food prepared by chefs such as Guillaume Tirel. The era of the French Revolution, however, saw a move toward fewer spices and more liberal usage of herbs and refined techniques, beginning with François Pierre La Varenne and further developing with the famous chef of Napoleon Bonaparte and other dignitaries, Marie-Antoine Carême. From wikipedia
http://en.wikipedia.org/wiki/French_cuisine
Kees schreef @ Dec 5, 3:55 PM
wikipedia is nou niet de meest betrouwbare bron gebleken in de geschiedenis van de wetenschapsquiz.
Wat Andre zegt vind ik ook een paar keer terug op internet. Ik zie alleen niet of het door de franse revolutie komt…..
Kees schreef Dec 5, 3:55 PM
wikipedia is nou niet de meest betrouwbare bron gebleken in de geschiedenis van de wetenschapsquiz.
Wat Andre zegt vind ik ook een paar keer terug op internet. Ik zie alleen niet of het door de franse revolutie komt…..
Dec 5, 3:55 PM
De vraag is; werd door de revolutie de kookkunst verbeterd.
Niet of het gewone volk meer te merken kreeg van de kookkunst.
Andre schreef dat door de revolutie de aristocratie vermoord werd en de koks dus een ander werk kring moesten zoeken. Maar de gaten die door de oude aristocratie werd achter gelaten werden al snel weer opgevuld door nieuwe rijken/machthebbers (net zoals dat de Franse koning vervangen werd door Bonaparte) en die wilden ook wel lekker eten
Ik denk dus dat de revolutie hooguit een negatieve invloed had op de (oude)kookkunst doordat goede koks samen met hun bazen of werden gedood of weg vluchten en veel oude kennis dus verloren ging.
Maar misschien was dat juist wel weer gunstig omdat nieuwe koks zelf moesten gaan nadenken en niet konden treden in de (plat gelopen traditionele)paden van hun voorgangers
Daar bij komt dat de revolutie en de oorlogen van Bonaparte heelveel mensen het leven heeft gekost waaronder (uiteraard) ook nieuwe aankomende Koktalenten
Al met al ben ik geneigd om voor A te kiezen, omdat de kookkunst behoorde bij de oude decadente aristocratie en die werd door het nieuwe Frankrijk vergruist en gehaat
Ik kies ook voor A.
Zie eerst even deze tekst uit Wikipedia (ik heb meerdere en andere bronnen dan Wikipedia geraadpleegd)
Escoffier was chefkok in Parijs en diverse luxueuze hotels in Europa, in het bijzonder in Londen. Hij kreeg de meeste eer door zijn boek “Le Guide culinaire”. Dit boek heeft de oude Franse klassieke kookstijl (la cuisine classique) hervormd. De grootmeester Auguste Escoffier legde de fundamenten voor de hedendaagse Franse kookkunst. Toen Escoffier bezig was met zijn boek ging hij uit van de oude Franse kookstijl. Hij zette echter het oude pompeuze en wat smakeloze uit de kookkunst opzij en introduceerde specialiteiten van andere landen. Daarmee was hij de grondlegger van de internationale kookkunst, een belangrijke ontwikkeling, die tegenwoordig als een deel van de Franse kookkunst gezien wordt. Marie-Antoine Carême was de “kok van koningen”, Auguste Escoffier was “koning van koks”. De eveneens zeer bekende Franse kok Bocuse uit Lyon heeft de stijl van Escoffier verder ontwikkeld.
Redenering:
1. Er was blijkbaar al wel kookkunst, dus B valt af.
2. Uit niet één bron blijkt dat de Franse Revolutie een directe en duidelijk aanwijsbare impuls gaf aan de kookkunst. Wel voor koks die voor zichzelf begonnen.
Maar dat is de stimulatie van ondernemerschap, niet voor kookkunst.
Dus C valt af.
Overblijft antwoord B. Ik verwijs hiervoor ook weer o.a. naar de tekst hierboven.
Vriendelijke groet.
In Wikpedia (EN) staat de volgende tekst:
“The Revolution was integral to the expansion of French cuisine, because it effectively abolished the guilds. This meant that any one chef could now produce and sell any culinary item he wished.”
In deze tijd werden ook de eerste restaurant gestart (vaak door werkloos geworden adelljke koks). Tot die tijd bestond de kookkunst wel, maar was het voorbehouden aan de elite.
De vrijheid om te experimenteren met nieuwe gerechten en de verspreiding onder de burgerij en het gewone volk hadden grote invloed op de ontwikkeling van de kookkunst.
C)
in het boek van de dikke van dam staat dat antwoord c het goede is
Mick,
Kun je dat stuk ook laten zien dan, denk niet dat iedereen een ‘De dikke van Dam’ heeft staan in de boekenkast.
Groetjes
Vraag 14: Had de Franse Revolutie positieve invloed op de Franse kookkunst?
a) Nee, de Franse Revolutie moest niets hebben van kookkunst.
b) Nauwelijks, er bestond toen nog geen kookkunst in Frankrijk.
c) Ja, de kookkunst kreeg een impuls door de Revolutie.
Het juiste antwoord is c, de Franse kookkunst kreeg een impuls door de revolutie. Door de sociale veranderingen kwamen bredere lagen van de bevolking in aanraking met de haute cuisine van de adel en de gegoede burgerij.