We gebruiken technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. We doen dit met als doel om de beste ervaring te bieden en om gepersonaliseerde advertenties te tonen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen we gegevens zoals bladeren gedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of je toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.
De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door je Internet Dienst Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Ben geneigd om met kurk te zeggen zodat de prik niet kan ontsnappen. Alleen is koud beter. Dus de vraag is of de kurk effectiever is dan koel houden
De fles open bewaren met iets van zilver er in, is een fabeltje (zie: http://www.bo-magazine.be/pdf/culinair/champagne.pdf). A lijkt mij fout. Het gaat dus om B en C. Met kurk op kamer temperatuur zal ertoe leiden dat wat koolzuur uit de champagne zal ontsnappen. Maar dat stopt als de druk boven de champagne groot genoeg wordt.
In een open fles in de koelkast zal er wellicht langzamer koolzuur ontsnappen maar dat blijft wel doorgaan.
De tijd is weliswaar beperkt maar ik schat toch in dat er in de open gekoelde fles meer koolzuur verloren gaat. Ik ben daarom geneigd te kiezen voor B.
Maar ja, dan moet de ontsnapte koolzuur wel zorgen voor genoeg tegendruk in de (halflege) fles. Is dan niet reeds vrijwel alle koolzuur uit de champgane verdwenen?
@Kees
Had het zelfde gevonden.
http://www.geocities.com/Heartland/Estates/3220/neel.html
The efficacy of the trick of putting a silver spoon upside down in the bottleneck to help save the bubbles is unproven. There are, however, special Champagne stoppers you can buy. Don’t use a regular stopper + the Champagne is likely to push it out.
Ik ben geneugd om zeker voor de kurk te gaan. Dat zorgt ervoor dat het gas minnder snel kan ontsnappen
In de halflege fles champagne ontsnappen de bubeltjes naar het luchtledige gedeelte van de fles onder de kurk. Bij het verwijderen van de kurk ontsnappen de bubbeltjes meteen. Het beste is dan toch de fles zonder kurk te bewaren in de ijskast.
Tjerk,
Die fles is niet voor de helft luchtledig; daar heerst gewoon een druk van circa 1 atm. (dat heet nu 100 KPa). Als er een kurk op zit, zal door het ontsnappen van het koolzuur uit de champagne die druk langzaam oplopen (waardoor het ontsnappen ook steeds langzamer gaat) totdat er een evenwicht bestaat tussen de champagne en de lucht erboven. Ik denk dat er dan meer bubbeltjes overblijven dan als je hem open en koud wegzet. Want dan gaat het ontsnappen wel langzamer maar dat blijft wel doorgaan.
En ik denk zelfs dat het niet of nauwelijks uitmaakt of je de afgesloten fles in de kamer of in de koelkast zet.
Ik werd gewezen op http://www.theperfectwedding.nl/trouwen_champagne.html waar afsluiten wordt aanbevolen. Maar daar staan ook een paar onvolkomenheden in zodat ik niet in durf te staan voor de betrouwbaarheid van die info.
Ik kan mij herinneren dat er in een oude quiz ook een vraag met champagne zat. Die zoek ik nog wel even op. Wellicht worden we wijzer van de uitleg van NWO
in een warme vloeistof kunnen minder gassen in oplossing zijn wet van dalton dus met gesloten fles en gekoel is het beste voor de bubbels nog beter is opdrinken met de bubbels in je buik
het is weer gelukt!,eerste vraag een drank vraag,een drankje erbij wel zo aangenaam tijdes de gehele uitzending!.
het goede antwoord lijkt mij c, want wat is het verschil tussen een champagne koeler en ijskast
Dit artikel bewijst met testen dat antwoord C het meest waarschijnlijk is:
http://www.stanford.edu/dept/news/pr/94/941221Arc4008.html
Dit is natuurlijk moeilijk te testen. Na een tijdje zijn de proefpersonen toch behoorlijk aangeschoten..zoals je in het artikel ook kan lezen is de uitslag niet heel betrouwbaar.
Ik heb, onafhankelijk van Rikki, hetzelfde gevonden: http://news-service.stanford.edu/pr/94/941221Arc4008.html
Het feit dat Harald McGee (DE autoriteit op het gebied van de wetenschappelijke kant van eten – en drinken) erbij betrokken geeft toch wel wat geloofwaardigheid aan dit verhaal. C dus
Door de overtuigende links van Rikki en Dennis ben ik om, zij het met grote verwondering. Het is wat mij betreft C.
Ook ik heb altijd gedacht dat met de kurk er op de handel langer goed/lekker bleef, niet dus, zo zie je maar weer, er is altijd wat nieuws te leren
Het oplossend vermogen wordt beinvloed door twee parameters die in de vraag genoemd worden te weten:
– Verhogen van lucht (zuurstof) druk
als gevolg van het afsluiten en eventueel een hogere kamertemperatuur (C)
– Daling van de watertemperatuur
als gevolg van het plaatsen in de koelkast (B)
Ervan uitgaande dat de fles halfleeg is verwacht ik niet veel van een oplopende druk door het vrijkomen van de CO2 uit het water. Dus ik zou mijn geld zetten op de lage temperatuur om CO2 in de oplossing te houden.
Antwoord B dus
Hmmm Ik bedoelde natuurlijk C
(a) is een fabeltje
(c) is fout: na 3 uur bevriest de champagne en dit is fataal voor de bubbles.
De koelkast is wel OK.
Dus (b)!
Een ijskast is een koelkast, je bent in de war met een vriezer.
C dus.
Het juiste antwoord is c. Bij kamertemperatuur heeft de kooldioxide een lagere oplosbaarheid in de champagne dan in de koelkast. Hoe kouder, hoe moeilijker het is voor de kooldioxide om te ontsnappen. Om champagne een korte tijd goed te houden, kun je hem dus het beste in de koelkast zetten. Maar, alhoewel het veel langzamer gaat dan bij kamertemperatuur, het gas blijft wel ontsnappen. Als je een fles champagne gedurende een paar dagen wilt bewaren, moet je hem afsluiten. De opborrelende kooldioxide bouwt een tegendruk op in de fles, die het proces van ontsnapping stilzet. Het toevoegen van een zilveren voorwerp is zinloos.
Hallo
het ligt ook een beetje aan de kwaliteit van de champagne, maar een zilveren of stalen lepeltje in de fles doet wonderen.
Jille