Volledige verdoving overbodig bij liesbreukoperatie

Array

liesbreukoperaties  worden alleen nog bij Medinova Kliniek Klein Rosendael uitgevoerd
026 – 3620680

Liesbreukoperatie

Download PDF liesbreukoperatie | Medinova

Download PDF liesbreuk operatie »

De medische term voor breuk is hernia. De leek denkt dan gewoonlijk aan een ‘rughernia’. Dit is een uitstulping van een tussenwervelschijf in het wervelkanaal. Er dringt dus een stuk van zo’n wervelschijf binnen in een ruimte (in dit geval het wervelkanaal) waar het niet hoort te zijn. Zo’n binnendringend weefsel kan druk uitoefenen op het orgaan dat wel in die ruimte hoort. In het geval van de rughernia drukt het binnendringend weefsel van de tussenwervelschijf op een zenuwwortel in het wervelkanaal en kan zo pijn en verlamming veroorzaken.

Welnu, op vele plaatsen in het menselijk lichaam kunnen organen binnendringen in ruimten waar zij niet horen en dat worden allemaal ‘hernia’s’ genoemd. Hernia’s kunnen worden benoemd naar het orgaan dat uitpuilt of naar de plaats waar de uitpuiling plaatsvindt (ook wel ‘breukpoort’ genaamd). Zo is de medische term voor de eerder genoemde rughernia ‘hernia nuclei pulposi’ (nucleus pulposus=tussenwervelschijf), dus benoemd naar het orgaan dat uitpuilt.

De liesbreuk, medische term ‘hernia inguinalis’ (inguina is het Latijnse woord voor ‘lies’), is benoemd naar zijn plaats van uitpuiling. Het betreft een uitstulping van het buikvlies (dat ook opgevat moet worden als een orgaan) door een zwakke plek of opening in de buikwand van de liesstreek. Er zijn meer zwakke plekken of natuurlijke openingen in de buikwand in zijn ruimste zin van het woord waardoorheen buikvlies kan uitpuilen. Zo is het middenrif op te vatten als het bovenste deel van de buikwand die een afscheiding vormt met de borstholte. In dit middenrif bevindt zich onder meer een opening voor de slokdarm. Hier doorheen kan ook buikvlies uitpuilen en dan terechtkomen in de borstholte. Dat wordt een middenrifbreuk genoemd. De medische term daarvoor is ‘hernia hiatus oesophageï’, hetgeen letterlijk betekent ‘uitpuiling door het slokdarmgat’. Een andere opening waardoorheen buikvlies kan uitpuilen is vlak onder de ‘liespoort’. Dit gebied heet het dij-gebied, in het Latijn ‘femur’, en de breuk heet dan ‘hernia femoralis’, of ‘dijbreuk’ in het Nederlands.
Liesbreuk | Medinova

De breuk is herkenbaar als een zwelling ter plaatse. De zwakke plek of opening in de buikwand is de breukpoort. Deze kan ontstaan door aangeboren factoren of door uitrekking van de buikwand. Uitrekking kan optreden in de loop van het leven, bijvoorbeeld door toename in lichaamsgewicht, persen, veel hoesten, vaak zwaar tillen. Het is mogelijk dat de uitstulping van het buikvlies – de breukzak genoemd – een gedeelte van de buikinhoud bevat, meestal darmlissen. Bij verhoging van de druk in de buik (zoals bij staan, bij persen of hoesten) kan er meer buikinhoud (meer darmlissen) in de breukzak komen. De breuk wordt dan groter.

Het gevaar van een breuk schuilt in de mogelijkheid van beklemming van de breukinhoud bij een relatief nauwe breukpoort. Men spreekt dan van een ‘beklemde breuk’. Hiermee wordt een breuk bedoeld waarbij de inhoud van de breukzak niet meer teruggeduwd kan worden in de buikholte. Dat hoeft op zich geen problemen te geven, maar het gevaar bestaat dat de bloedtoevoer naar het beklemde orgaan, zoals gezegd meestal een darmlis, afgeknepen wordt. Men spreekt dan van een gestranguleerde (‘verwurgde’) breuk. Wanneer deze situatie enkele uren blijft bestaan, sterf de darmlis af. Dit leidt op zijn beurt tot een buikvliesontsteking (peritonitis) met dodelijke afloop tenzij de afgestorven darmlis nog tijdig verwijderd kan worden. Overigens is de kans op strangulatie van een liesbreuk bij een volwassene op jaarbasis relatief klein: 0,3 tot 3%.
Liesbreuken zullen nooit spontaan herstellen. Zeker bij klachten is een operatie dan ook meestal nodig.

Meer informatie

Wilt u meer informatie ontvangen, heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken? Neem contact met ons op via onderstaand formulier. Eén van onze medewerkers neemt dan zsm contact met u op. U kunt natuurlijk ook rechtstreeks contact opnemen met Kliniek Klein Rosendael via 026 - 362 06 80.

Recente artikelen