Cholesterolverlager voorkomt dementie toch

Array

In 2002 en 2005 werd het tegendeel nog bewezen. Inmiddels is maar weer eens aangetoond dat cholesterolverlagersde kans op dementie met 80 procent kunnen verlagen. De ontdekking, gedaan door amerikaanse onderzoekers kan ervoor zorgen dat huisartsen het middel massaal gaan voorschrijven aan senioren. Een belangrijke eigenschap van cholesterolverlagers is dat ze de hoeveelheid LDL (slecht) cholesterol in het bloed verlagen. Teveel LDL kan ervoor zorgen dat er propjes in het bloed ontstaan. In de hersenen kunnen die de doorbloeding belemmeren met dementie tot gevolg. Cholesterolverlagers werken preventief door de klontering tegen te gaan. Een bijkomend voordeel is dat ze veel goedkoper zijn dan medicatie die dementiepatiënten nu krijgen voorgeschreven.

Volgens het onderzoek van Dr. Thomas D. Rea van de University of Washington School of Medicine onder 2798 mensen van 65 jaar en ouder, bleek eerder dat patienten statines, de meest gebruikte cholesterolverlagers, gebruiken geen verminderde kans hebben op dementie.

Nu raden de experts huisartsen aan om alle mannen ouder dan vijftig, en alle vrouwen ouder dan zestig cholesterolverlagers voor te schrijven. Bovendien vinden ze dat er een poli-pil moet komen, die naast cholesterolverlagers ook aspirine (bloedverdunner) en een bloeddrukverlager bevat. Zo’n pil kan het gezonde leven van duizenden mensen met vele jaren kunnen verlengen, aldus de wetenschappers.



Een belangrijke eigenschap van cholesterolverlagers is dat ze de hoeveelheid LDL (slecht) cholesterol in het bloed verlagen. Teveel LDL kan ervoor zorgen dat er propjes in het bloed ontstaan. In de hersenen kunnen die de doorbloeding belemmeren met dementie tot gevolg.

Cholesterolverlagers werken preventief door de klontering tegen te gaan. Een bijkomend voordeel is dat ze veel goedkoper zijn dan medicatie die dementiepatiënten nu krijgen voorgeschreven.

Experts raden huisartsen aan om alle mannen ouder dan vijftig, en alle vrouwen ouder dan zestig cholesterolverlagers voor te schrijven. Bovendien vinden ze dat er een poli-pil moet komen, die naast cholesterolverlagers ook aspirine (bloedverdunner) en een bloeddrukverlager bevat. Zo’n pil kan het gezonde leven van duizenden mensen met vele jaren kunnen verlengen, aldus de wetenschappers.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen