Vrije prijzen voor eerstelijns psychologische zorg

Array

NZa: Verzekeraar moet zelf risico dragen voor kosten
De NZa adviseert de minister van VWS om de vrije prijsvorming op de markt voor eerstelijns psychologische zorg te behouden. Randvoorwaarde daarbij is dat verzekeraars op deze markt risico blijven dragen voor de zorginkoop. Als verzekeraars zelf risico dragen voor de kosten worden zij gestimuleerd om goede zorg in te kopen die voldoet aan de wensen van de patiënt. Het advies staat in het visiedocument ‘Vrije prijsvorming eerstelijns psychologische zorg’ dat de NZa vandaag publiceert.

Om te bepalen of de markt voor eerstelijns psychologische zorg (ELP) klaar is voor vrije prijsvorming toetst de NZa de mate waarin het consumentenbelang geborgd is. Uit die analyse blijkt dat er voldoende aanbieders op de markt zijn om uit te kiezen en dat er geen drempels zijn voor nieuwe toetreders. Er is nauwelijks sprake van wachtlijsten. Vanaf 1-1-2008 valt ELP deels in het basispakket, waardoor de vraag mogelijk toeneemt. Een groot deel van die stijging wordt veroorzaakt door mensen die nu onnodig tweedelijnszorg ontvangen. De opname in het basispakket zorgt ervoor dat de juiste zorg op de juiste plaats wordt geleverd. Om oneigenlijk gebruik te voorkomen willen verzekeraars een versterkte poortwachtersrol voor de huisarts instellen. VWS wil een eigen bijdrage invoeren van euro 10,- per zitting en een maximering van 8 zittingen in het basispakket. Dit zal een eventuele stijging van de vraag ook temperen. Deze maatregelen volstaan volgens de NZa. De NZa verwacht dan ook niet dat de prijzen zullen stijgen.


Voor een goede werking van de markt is het cruciaal dat verzekeraars zelf financieel risico dragen voor de zorginkoop. Zij worden daardoor gestimuleerd om zorg van goede kwaliteit in te kopen tegen scherpe prijzen.

De kwaliteit van de geleverde eerstelijns psychologische zorg voldoet aan de minimumeisen. Voor een goede werking van de markt is wel van belang dat de kwaliteitsverschillen tussen aanbieders inzichtelijk worden. Inkopers van zorg kunnen momenteel niet kiezen op basis van prestatiegegevens op het gebied van kwaliteit. Verzekeraars kopen daardoor alleen in op basis van prijsverschillen en consumenten kunnen niet kiezen op basis van kwaliteit. Prestatie-indicatoren kunnen hier een belangrijke bijdrage aan leveren.

Het consultatiedocument ‘Vrije prijsvorming eerstelijns psychologische zorg’ is voor inbreng aan alle betrokken stakeholders voorgelegd. Mede op basis van de reacties is het document door de NZa uitgewerkt in een visiedocument. De NZa onderzoekt voor alle vrije beroepen de mogelijkheid tot vrije prijsvorming, middels aparte consultatiedocumenten.
Links:
http://www.nza.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen