Vraag 13

Array


Vraag 13: Wat gebeurt er wanneer je een stalen kogel in de Marianentrog dumpt?

Tussenstand:

Ook een poll maken? Klik hier
Vraag 13: Wat gebeurt er wanneer je een stalen kogel in de Marianentrog dumpt?

Juiste antwoord: B

Tags: , , , , , , , ,

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

6 thoughts on "Vraag 13"

  1. het zinken van een stalen bal hangt van 3 factoren af, namelijk: <br> 1) de viscositeit van het water, 2) de dichtheid van het water en 3) de zwaarte  kracht.  1) en 2) worden licht beinvloed door de (lagere) temperatuur in de 11 km diepe Marianetrog. In beide gevallen zal de bal dan trager gaan. De zwaartekracht is in hogere gebieden (in de bergen) iets lager en dus diep in het water naar verwachting iets hoger waardoor de bal weer sneller gaat vallen. Welke van de krachten het wint weet ik niet, maar C lijkt mij uitgesloten.

    Jeroentje

  2. Hallo Jeroentje,

    Heb je enig idee, wat het effect is van de enorme druk in zulke diepten? Doet dat misschien iets met de dichtheid van het water? Ik vraag maar.

  3. Lastige vraag, mijn afweging is als volgt..
    De zwaartekracht neemt toe, maar dat is slechts gering. In verhouding tot de straal van de aarde (ca 6400 km) stelt 11 km niet zoveel voor. Bovendien werkt de zwaartekracht niet alleen op de kogel maar ook op het omringende water.
    De dichtheid van het water neemt wel toe onder invloed van temperatuur, zoutgehalte en druk van 998 kg/m3 aan de oppervlak (tropisch zeewater) tot bijna 1000kg/m3 op de bodem. Dat remt de kogel maar hij wordt er niet door gestopt. Antwoord b) 

  4. Ik ben het eens met André. De dichtheid van staal is ca 7,8 g/cm3 http://hypertextbook.com/facts/2004/KarenSutherland.shtml enigszins afhankelijk van de samenstelling van het staal. Water wordt bij hogere druk nauwelijks ingedrukt (krijgt dus amper een hogere dichtheid, op ca 4000 m diepte scheelt dit 1,8%, http://www.waterencyclopedia.com/Re-St/Sea-Water-Physics-and-Chemistry-of.html ). De kogel zal tot stilstand komen als de dichtheden gelijk worden en dat gebeurt dus niet. Wel zal de snelheid afnemen.

  5. Ik mis nog een kracht bij de vorige commentaren, namelijk de toenemendekolom water boven de stalen kogel. Die gaat steeds meer neerwaartsedruk uitoefenen. Alles bij elkaar wellicht toch antwoord A?

  6. beste nicodubois, in de natuurkundeles op de middelbare school heb je al geleerd dat (water)druk in alle richtingen werkt, tegenover de veel grotere druk aan de bovenkant van de kogel staat een ongeveer net zo’n grote druk aan de onderkant.

Comments are closed.

Recente artikelen