‘Cardiovascular prevention; nurses and doctors working together’

Array

Maastricht University
Promotie mw.ir. Helene R. Voogdt-Pruis
Faculty of Health, Medicine and Life Sciences.
Promotores: prof.dr. J.E. van Ree; prof.dr. A. Gorgels; Co-promotor: dr. G.H.M. Beusmans.
Titel: “Cardiovascular prevention; nurses and doctors working together”
Donderdag 3 maart 2011, 16.00 uur

Preventie van hartvaatziekten is van groot belang. Hoogrisicopatienten dienen opgespoord en begeleid te worden. De huisartsenpraktijk is daarvoor de primaire plaats, bij complicerende problematiek worden patienten naar de specialist verwezen. De preventie van hartvaatziekten wordt verbeterd wanneer praktijkverpleegkundigen in de huisartsenpraktijk de reguliere geprotocolleerde controle uitvoeren bij patienten. Vrijwel alle patienten zijn hierover tevreden; een uitzondering hierop zijn rokers; zij ervaren minder begrip voor hun situatie en voelen zich vaker op de vingers getikt dan niet rokers.

Motiverende gesprekken, zelfmanagementprogramma’s en geautomatiseerde risicoprofielen zouden de preventie door praktijkverpleegkundigen nog verder kunnen verbeteren. Ditzelfde geldt voor het nazorgtra-ject door gespecialiseerde verpleegkundigen in het ziekenhuis.
De academische zittingen van de Universiteit Maastricht vinden plaats in de Aula, Minderbroedersberg 4-6.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen