Anonieme aangifte ziekenhuispersoneel van bedreiging en geweld door rechter geaccepteerd

Array

Anoniem gebleven medewerkers van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem hebben succesvol aangifte gedaan van bedreiging, fysiek geweld en lokaalvredebreuk door een familielid van een patient. De aangifte werd gedaan door de werkgever onder vermelding van personeelsnummers en adres van het ziekenhuis. Met de aangifte die nu is gedaan wil de directie van het Slingeland Ziekenhuis duidelijk maken dat geweld en agressie tegen medewerkers nooit wordt getolereerd.

Toegangsverbod spoedeisende hulp
Personeel van de SEH en andere medewerkers van het ziekenhuis werden in maart 2010 tijdens het werk bedreigd door een familielid van een met spoed opgenomen patient. De betrokken persoon heeft medewerkers geslagen, bespuugd en bedreigd. Hem is de toegang tot het ziekenhuis ontzegd, maar ook het toegangsverbod werd overtreden. Het incident op de SEH heeft veel emoties losgemaakt bij de medewerkers op deze afdeling.

Bedreiging en fysiek geweld in het ziekenhuis
Direct na het incident heeft de directie contact opgenomen met de politie en het Openbaar Ministerie. In overleg met deze instanties werd besloten dat het ziekenhuis aangifte zou doen van bedreiging en fysiek geweld.  De betrokken medewerkers hebben niet op persoonlijke titel aangifte gedaan.

Anonieme aangifte
Deze gevolgde procedure is nieuw. De medewerkers en getuigen in deze zaak zijn allen volledig anoniem gebleven. Aangifte werd gedaan door de werkgever onder vermelding van personeelsnummers en adres van het ziekenhuis met vermelding van de namen van de vertegenwoordigers van het ziekenhuis. Deze procedure is conform de werkwijze die is afgesproken op basis van een convenant tussen vijf ziekenhuizen in Noord-Oost Gelderland, de politie en het Openbaar Ministerie.

De rechtszaak vond 26 januari plaats. De rechter is akkoord gegaan met de procedure en heeft de betrokkene veroordeeld.

Bron:   Nursing

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen