Twijfels over veiligheid Becel pro.activ

Array

Becel pro.activ producten zijn verrijkt met plantensterolen en verlagen daardoor aantoonbaar het LDL-cholesterol. De veiligheid van langdurige inname van hoge doses plantensterolen is echter niet voor iedereen overtuigend aangetoond, zo meldt het tijdschrift Ortho vandaag. Sommige wetenschappers maken zich zorgen en de producten zijn daarom in Canada niet verkrijgbaar.

Bij gebruik van Becel pro.activ wordt 2,25 gram plantensterolen per dag als de ideale dosis gezien. Met deze dosering daalt het LDL-cholesterol met gemiddeld 10% in drie weken tijd, zonder het ‘goede’ HDL-cholesterol te beïnvloeden. Trouwe gebruikers van Becel pro.activ krijgen dagelijks grofweg het tienvoudige binnen van wat mensen normaal gesproken aan plantensterolen innemen uit zaden, noten, bonen en groenten.

Pro.activ is momenteel het bestverkochte cholesterolverlagende voedingsmerk ter wereld. Wereldwijd raken echter steeds meer onderzoekers betrokken in de wetenschappelijke discussie over de veiligheid van plantensterolen. In Canada is Becel pro.activ vanwege deze twijfels niet verkrijgbaar. Het lag in 2001 weliswaar twee weken in de winkels, maar werd uit de schappen genomen omdat Health Canada geen goedkeuring gaf aan het product.
In 2004 verzochten de Duitse autoriteiten op hun beurt de Europese Commissie opnieuw te kijken naar de veiligheid van plantensterolen. De Duitse zorgen werden onder meer ingegeven door een wetenschappelijke publicatie uit 2002 van de afdeling Klinische farmacologie van de Universiteit van Bonn. Daarin werd gesteld dat plantensterolen mogelijk een extra risicofactor zijn voor coronaire hartziekten. De European Food Safety Authority (EFSA) wuifde de Duitse zorgen weg.
De studie uit Bonn was echter niet de eerste in zijn soort. Al in 1991 kwam uit Amerikaans onderzoek naar voren dat verhoogde concentraties plantensterolen in het bloed geassocieerd zijn met coronaire hartziekten op jonge leeftijd (jonger dan 55 jaar). Het is niet de enige studie uit de jaren negentig die suggereert dat hartziekten vaker voorkomen bij personen met verhoogde cholesterol- én plantensterolwaarden dan bij personen met alleen een hoog cholesterol.
Nieuwe onderzoeken hebben de twijfels vooralsnog niet kunnen wegnemen. Het wachten is onder meer op een Duitse publicatie, dit keer van prof. dr. Gerd Assmann van de universiteit van Münster. Ook zijn onderzoek suggereert dat verhoogde plantensterolwaarden geassocieerd zijn met coronaire hartziekten.
Prof. dr. Klaus von Bergmann uit Bonn voorspelt in Ortho dat het laatste woord voorlopig niet is gesproken. ‘In het verleden zijn uiteenlopende bevindingen gedaan, en dit geldt ook voor nieuwe trials die nog niet zijn gepubliceerd’, aldus Von Bergmann. ‘Het komt erop neer dat plantensterolen enerzijds een risicofactor vormen voor coronaire hartziekten en anderzijds weer niet.’
Producent Unilever laat in een reactie weten dat Becel pro.activ nooit is verboden in Canada. ‘Health Canada heeft alleen een advies uitgebracht dat inhield dat het product niet door hen was goedgekeurd’, aldus een woordvoerder. De Nederlandse Hartstichting heeft wél haar goedkeuring verleend aan Becel pro.activ, maar wil niet inhoudelijk reageren. Ook zorgverzekeraar VGZ, die het voedingsmiddel gedeeltelijk vergoedt, hult zich in stilzwijgen.
Belangstellenden kunnen het nieuwe nummer van Ortho bestellen via www.ortho.nl. Medicalfacts heeft gelijk gezocht of er al een reactie van Unilever was op deze publicatie van Ortho. Tot op dit moment was er nog geen persbericht als tegenreactie  

Rob

Recente artikelen