Reacties op de begroting
ArrayHet tijdschrift Medisch Contact heeft de reacties genoteerd van verschillende belangenorganisaties uit de gezondheidszorg op de begroting van het ministerie van VWS. De organisaties KNMG (federatie van beroepsverenigingen van artsen), LAD (vereniging van artsen in dienstverband), LHV (landelijke huisartsenverenging), NVAB (wetenschappelijke vereniging van bedrijfsartsen), Orde van Medisch Specialisten, NVVA (beroepsvereniging van de verpleeghuisartsen) en NVVG (Nederlandse Vereniging voor Verzekeringsgeneeskunde) reageren niet positief op de plannen. De algemene teneur is: beleidsarm, te mager, te onduidelijk, geen visie en vrees voor nieuwe wetgeving.De volledige reacties zijn terug te lezen op de website van Medisch Contact. Â
One thought on "Reacties op de begroting"
Comments are closed.
Ook de NPCF maakt zich zorgen om de kwaliteit van de zorg
In de VWS-begroting 2006 ligt de nadruk teveel op kostenbeheersing en het verhogen van de productie en te weinig op de kwaliteit.
Dat stelt de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) in een eerste reactie. Extra aandacht voor het bewaken van de kwaliteit is broodnodig, zeker in het licht van de afgesloten convenanten met ziekenhuizen en AWBZ-instellingen.
Het perspectief van de patiënt klinkt goed door in de paragraaf over de Zorgverzekeringswet, maar is ver te zoeken in het deel over de AWBZ en de WMO.
Er is goed geluisterd naar de kritiek van de patiënten- en consumentenorganisaties op aspecten van de nieuwe Zorgverzekeringswet. In het beleid zijn evaluatieonderzoek en monitoring opgenomen evenals het verbeteren van de risicoverevening en een onderzoek naar een Zorgconsumentenwet. Maar de NPCF vindt dat teveel heil wordt verwacht van het versterken van de positie van de individuele patiënt door middel van keuzeondersteunende informatie. Voor veel patiënten is het onmogelijk om een sterke zorgconsument te worden. Een versterking van het collectief blijft hard nodig om tegenwicht te kunnen bieden aan de macht van zorgaanbieders en –verzekeraars.
Nieuw is de aandacht voor de problematiek van de onverzekerden. Voor het eerst wordt dit punt structureel aangepakt.
De koopkrachtplaatjes lijken positief. De NPCF maakt zich echter zorgen over het handhaven van de solidariteit tussen jong en oud. De NPCF zal op dit punt een nadere kritische analyse laten uitvoeren. Het mag niet gebeuren dat de toegang tot de zorg voor groepen ouderen in gevaar komt.
Juist ouderen maken de grootste kans zorg te moeten gaan gebruiken. Voor een groot deel is dat zorg die nu nog in de AWBZ is ondergebracht en in 2006 overgeheveld wordt naar de WMO. De inbreng van de patiënten- en consumentenorganisaties in dit proces is volledig genegeerd. De NPCF wil uitstel van de WMO totdat meer samenhang is aangebracht met de Zorgverzekeringswet en de AWBZ. Een toekomstvisie op participatie van chronisch zieken en gehandicapten in de samenleving is daartoe eerste prioriteit.
—
Health is not valued till sickness comes!