Zorgprofessionals schrikken van patiënten

Array

Op 10 januari (zie ook  www.unitzorginnovatie.nl doorklikken op ‘Nieuwsbrieven’) stond op deze site een bericht over premieverlaging voor chronische zieken die actief betrokken zijn bij hun aandoening. Ik verwacht dat daardoor het zorggebruik van deze groep omlaag gaat. Ik meldde dat patienten positief reageerden en professionals aarzelen.
Gerd Jan van der Vorst ontwerpt zorgpaden en software in de Sint Maartenskliniek te Nijmegen is het eens met mijn observatie en mailt:

‘De reactie van de professionals past in het beeld dat ik zelf telkens moet schetsen binnen mijn eigen werkomgeving. De afstand tot de client/patient/zorgconsument is blijkbaar dusdanig groot geworden dat zorgmedewerkers schrikken op het moment dat je voorstelt om de patient te betrekken en verantwoording te laten nemen voor (een deel) van zijn behandeling.

Onze instelling werkt hard aan het vervangen van diverse applicaties door één Ziekenhuis Informatie Systeem (ZIS) van Chipsoft. Een van de onderdelen daarvan is een patientenportaal. Maar als je voorstelt om de gebruikers van zo?n portaal (patienten dus) te betrekken bij de gewenste functionaliteiten en de inrichting ervan, staan ze je raar aan te kijken. Ook het Elektronisch Patienten Dossier (EPD), dat in mijn ogen van de patient is waar de behandelaar slechts een (tijdelijk) gebruiksrecht op heeft, kan naar mijn mening kwalitatief beter worden als patienten betrokken worden bij de vormgeving, de inhoud en de toegankelijkheid. De reactie van de patienten op jouw voorstel steunt mij in mijn pogingen alhier de ogen verder te doen kijken dan de eigen werkpraktijk.’

Tot zover de reactie van Gert-Jan van Vorst. Op vrijdag 1 juli organiseert het Julius Centrum een congres over de organisatie van chronische zorg. Daarin komt die premieverlaging en de betrokkenheid van chronische patienten uitvoerig aan de orde. We zijn dit congres thans aan het voorbereiden. Lezers die hun goede ervaringen op 1 juli willen delen met de rest van Nederland, sturen een mail met hun voorstel naar evenmenten-organisator Inge Kuurman op [email protected]

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen