Nog steeds onvoldoende harten beschikbaar

Array

Afgelopen week verscheen het boek ‘Hart Gezocht’ van Pieter van de Rest, hartpatient sinds zijn 32e. Behalve een beschrijving van zijn ervaringen, bevat het boek een vurig pleidooi voor een ander donorsysteem in Nederland. Ook de Hartstichting pleit al jaren, samen met andere organisaties, voor aanpassingen in de wet.

Pieter de Rest heeft geluk gehad, omdat voor hem vrij snel een donorhart beschikbaar was. Maar dat geldt niet voor iedereen. Met de huidige wetgeving komen veel te weinig donorharten beschikbaar en sterven hartpatienten die op de wachtlijst staan.

Verplichte donorregistratie
De Hartstichting beschouwt het actieve donorregistratiesysteem (ADR) nog steeds als de belangrijkste structurele oplossing van dit probleem. Bij het ADR wordt de bevolking actief benaderd met de vraag of men wel of geen donor wil zijn. Wie niet reageert, wordt geregistreerd als donor. De betreffende persoon wordt daarvan op de hoogte gesteld en ontvangt meteen een formulier waarmee hij de registratie kan wijzigen.

De Hartstichting blijft zich intensief inzetten voor de totstandkoming van dit systeem en ondersteunt ook andere initiatieven die kunnen bijdragen aan wachttijdverkorting.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen