Huisartsen willen lichtere pil voorschrijven

Array

Grootschalig onderzoek onder 1000 Nederlandse huisartsen laat zien dat huisartsen steeds vaker overwegen over te stappen op het voorschrijven van nieuwe, lichtere varianten van de anticonceptiepil.

‘Betrouwbaarheid’ en ‘gebruikservaring’ zijn de belangrijkste argumenten voor een huisarts om een pil voor te schrijven. De meest voor geschreven pil in Nederland (Microgynon(r)30) is ruim veertig jaar geleden op de markt gekomen. De lichtere, nieuwe variant van deze pil (Microgynon(r)20) zien de ondervraagde huisartsen als het beste alternatief voor deze oude vertrouwde pil.


Nederlandse huisartsen zien gemiddeld 10 keer per maand een vrouw op hun spreekuur met vragen over anticonceptie. De meeste van deze vrouwen zijn jonger dan 25 jaar en komen voor hun eerste recept. Zij willen een betrouwbare pil die weinig of geen bijwerkingen geeft.

De WHO (World Health Organisation) pleitte jaren geleden reeds voor een zo laag mogelijke startdosering van een geneesmiddel. Pas indien nodig kan de dosering worden verhoogd. De belangrijkste reden hiervoor is dat bijwerkingen zoveel mogelijk worden beperkt. In het geval van de anticonceptiepil, is de betrouwbaarheid van een pil met 20 microgram oestrogeen in grootschalig wetenschappelijk onderzoek bewezen.

Geheel in lijn met het advies van de WHO, overwegen de geënquêteerde huisartsen steeds vaker met een lichte pil te starten. Microgynon 20 is een voor de hand liggende optie: met Microgynon 30 hebben zij al decennia lang goede ervaringen. Vrouwen die de voorkeur geven aan een lager gedoseerde pil, kunnen het beste contact opnemen met hun huisarts. Voor meer informatie kunnen zij ook terecht op www.mijnpil.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen