Huisartsenvereniging buiten spel bij invoering van EPD

Array

In 2002 werd de LHV buiten spel gezet bij de invoering van het Electronisch Patientendossier.Het is de organisatie NICTIZ die de invoering van het landelijke Elektronisch Patiënten Dossier stimuleert, coördineert en de randvoorwaarden schept. Hiervoor ontving ze in 2004 een subsidie van VWS van 9 miljoen euro, waaruit de 24,3 FTE medewerkers meer dan 2 miljoen aan salaris ontvingen. In 2004 heeft het project ‘Communicatie huisartsen’ (e-waarneemdossier voor huisartsen) extra aandacht gekregen, ook vanuit het ministerie, omdat de werkelijke situatie bij de huisartsen rond de waarneming bij afwezigheid dit vereiste. De kosten die hiermee gemoeid zijn bedragen een half miljoen euro.
In het bestuur van Nictiz heeft geen huisarts zitting, in de Raad van advies en programmacommissie heeft een bestuurslid van de NHG zitting. Volgens Bas Baanders directeur Algemene zaken en bestuurder van het NHG heeft volgens het jaarverslag van Nictiz in 2004, de NHG drie instrumenten ontwikkeld om goed gebruik van het elektronisch dossier te bevorderen. Allereerst de richtlijn Adequate dossiervorming met het Elektronisch Medisch Dossier (ADEMD). De richtlijn geeft aan waarom bepaalde gegevens op een bepaalde manier op een bepaalde plaats in het EMD dienen te worden vastgelegd. Een praktische training en tot slot accreditering van de huisartsenpraktijk. Geheel onduidelijk is echter hoe verder aan de financiële randvoorwaarden aan zijde van de huisartsen wordt voldaan. De Minister wil het elektronische medicatiedossier (EMD) en het elektronische waarneemdossier huisartsen voor de dienstenstructuur per 1 januari 2006 al invoeren. De huisarts als dossierhouder is daarbij van vitaal belang. In een analyse laat Stichting de Vrije Huisarts zien waar voor huisartsen bij deelname aan de EPD ontwikkeling de bedreiging zit en waar de kans. De huisarts was, is en blijft eigenaar van zijn eigen bedrijfsgegevens in zijn HIS. Het EPD kan een bijdrage leveren aan kwaliteit van zorg en goed op elkaar afgestemde zorg, zoals bij LESA’s (Landelijke Eerstelijns Samenwerkings Afspraak) en LTA’s (Landelijke Transmurale Afspraak). De noodzaak tot een goed centraal beheer van het EPD staat niet ter discussie. De voorwaarden waaronder de huisarts dit beheer op zich zal kunnen nemen echter wel, deze wordt uitvoerig besproken. Ga naar De Vrije Huisarts Link: Jaarverslag Nictiz 2004 Bron: HuisartsVandaag

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen