Het vermogen van het geheugen om zich aan te passen
ArrayWij mensen zijn uitgerust met een buitengewoon flexibel geheugensysteem. We kunnen ontzettend snel verschillende soorten informatie leren en vervolgens onthouden. Een kwaliteit die ons in staat stelt ons snel aan te passen aan steeds veranderende omstandigheden. Hoewel onderzoek in de psychologie ideeen heeft voortgebracht over de vereisten van een dergelijk systeem, is het nog zeer onduidelijk hoe deze flexibiliteit tot stand komt door neurale processen in de hersenen.
Shaozheng Qin deed onderzoek naar dit adaptieve geheugen en de basale bijdragen van twee cruciale hersenstructuren hieraan: de mediale temporaalkwab en de prefrontaalkwab. Er wordt beschreven hoe deze structuren samenwerken tijdens het vormen van zowel complexe als flexibele herinneringen. Ook is onderzocht hoe dit systeem werkt wanneer er interferentie (‘achtergrondruis’) aanwezig is in de vorm van taakirrelevante informatie, of in de vorm van stress, en hoe iemands genetische achtergrond diens functioneren beïnvloedt.
Biografie
Shaozheng Qin (Xuanwei, Yunnan, China, 1980) studeerde psychologie aan de Southwest University (China) en Cognitive Neuroscience aan de Chinese Academy of Sciences (Beijing, China). Bovenstaand onderzoek is begeleid vanuit het UMC St Radboud, binnen het Donders Centre for Neuroscience. In 2010 won Qin de “2009 Chinese Government Award for outstanding Ph.D. Students Abroad”. Ook ontving hij onlangs een Rubicon-fellowship, waardoor hij zijn onderzoek naar leren en geheugen kan voortzetten aan de Standford University (Californie, VS).
Datum: donderdag 11 november 2010
Tijd: 10:30
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus: De heer S. Qin
Promotors: De heer prof. dr. G. Fernández
Copromotors: De heer dr. E.J. Hermans, de heer dr. M. Rijkema
Titel promotie: Adaptive Memory. Imaging medial temporal-prefrontal memory systems