Internationale zorg en stageplaats in Dinxperlo

Array

De Gelderse gemeente Dinxperlo ligt tegen de Duitse grens aan. Een doorgaande weg, de Heelweg, scheidt het dorp van de Duitse gemeente Süderwick. De grens ligt op de as van deze weg. Over de weg heen is het  zorgcentrum Bültenhuis gebouwd, dat zowel vanuit Nederland als Duitsland toegankelijk is. Het neemt psychogeriatrische patienten uit beide dorpen op. Er bevindt zich een dagcentrum, een WMO loket en een kantoortje voor de thuiszorg. Ook bevat het kantoortjes van Duitse zorgaanbieders en instanties.

Lezer, als u googlet op de woorden Dinxperlo en afbeeldingen, zie u prachtige foto’s van dit kleine centrum.Het bestaat sinds 2008.  Het had veel voeten in de aarde om dit internationale project van de grond te krijgen. Dat kreeg al gauw de naam ‘Grensoverbruggend Leven op Leeftijd’.  Een EU subsidie maakt een vooronderzoek naar de haalbaarheid van het project mogelijk. Toenmalig Binnenlandse Zaken minister Johan Remkes moest goed vinden dat Nederlanders aan de Duitse zijde van dit centrum verblijven en toch van de AWBZ gebruik maken. Toenmalig VWS Staatssecretaris en in Gelderland wonende Clemence van Dorp paste andere regelingen aan. Van Duitse zijde was facilitering op het niveau van de deelstaat Rheinland Westphalen met 15 miljoen inwoners nodig. Thans groeit en bloeit het centrum.

Al deze informatie ontving een groep van 25 Nederlandse AWBZ experts die op 19 en 20 oktober de School of Public Health van de Universiteit van Bielefeld bezocht onder leiding van prof.dr. Guus Schrijvers. Bielefeld ligt halverwege Utrecht en Berlijn. De experts waren afkomstig van vrijwel alle nationale instanties, bestuursorganen en koepelorganisaties en van enkele grote zorgaanbieders. Andreas Theissen trad op als een van de Duitse inleiders een behandelde het genoemde zorgcentrum. Hij heeft zich de afgelopen tien jaar ingezet om het zorgcentrum in Dinxperlo en Südwicker van de grond te krijgen. Hij werkt voor het Evangelische Johanneswerk. Zijn organisatie had Theissen als projectleider aangetrokken, omdat hij ook Nederlands spreekt. De Power Point presentatie van Theissen en alle andere Duitse inleiders treft u aan op www.integratedcare.org doorklikken op masterclasses. Op website www.europaproject.com vind u meer informatie over het Bültenhuis.   Vorige week maandag stonden op deze site  andere berichten  over het bezoek aan Bielefeld.

In het zorgcentrum te Dinxperlo/Süderwick is plaats voor een stagiair die gedurende tenminste acht weken twee vragen beantwoordt door bewoners te interviewen, documenten te bestuderen en professionals te bevragen. De eerste vraag is: worden Duitse  dementerenden in een latere fase van hun ziekte opgenomen in het zorgcentrum dan Nederlandse? Dit zou het geval kunnen zijn, indien de ondersteuning door Duitse families beter is dan die van Nederlandse families. De tweede vraag is: betalen Duitse verpleeghuisbewoners meer uit eigen zak voor hun verblijf dan Nederlandse.

Theissen en Schrijvers  denken van wel, maar weten niet zeker hoe de Nederlandse en Duitse regelingen precies uitpakken op individueel niveau. Kent u een student die in een lieflijk, internationaal plaatsje wil stage lopen?  Stuurt u dit bericht dan door? Bent uzelf zo’n student? Stuur Schrijvers dan een mail op [email protected]

Op vrijdag 3 december komen de Dinxperlose en Süderwickse evaringen aan de orde in de  plenaire inleiding van Schrijvers op het congres over recente ontwikkelingen in zelfmanagement bij psychische problemen. Want bij zelfmanagement gaat het niet alleen om het aanreiken van vaardigheden aan patienten en familie maar ook om het aanbrengen van intelligente financiele prikkels die hulpverleners en patienten stimuleren tot het starten met zelfmanagement. Wilt u naar dit congres? Surf dan naar www.unitzorginnovatie.nl en klik door op ‘komende congressen’. Tenslotte: op 7 april 2011 komen Duitse experts naar Utrecht voor een inleidingen over de AWBZ in Duitsland. Dat gebeurt op het congres Recente Ontwikkelingen in de indicatiestelling voor de AWBZ,de WMO, de Wet op de Jeugdzorg en ook de Pflegeversicherung. Het congres vindt plaats op de Universiteit Utrecht. Noteert u alvast deze datum? Eind november staat het programma op www.unitzorginnovatie.nl.

Noot redactie:

Guus Schrijvers is hoogleraar Public Health, in het bijzonder Structuur en Functioneren van de Gezondheidszorg
Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde Universitair Medisch Centrum Utrecht
E-mail: [email protected]

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen