Obsolete geneesmiddelen onderwerp van studie!?

Array

Mijn buren vervangen dezer dagen de ruiten van hun ramen. Zij laten de oude ruiten eerst slopen en vervangen die door dubbelglas. Dergelijk handelen heet in de bouw renovatie. Farmaceutische industrieen die nieuw geneesmiddelen introduceren, zouden ook zo kunnen handelen. Zij geven dan samen met beroepsverenigingen aan welke geneesmiddelen door de innovatie obsoleet worden.

In een gezondheidszorg met weinig financiele groei is een dergelijke handelwijze aantrekkelijk. Want er komt geld vrij voor innovatie door gelijktijdige verouderde middelen te schrappen. Dit geldt niet alleen bij geneesmiddelen, maar ook bij nieuwe apparatuur zou het denken in termen van renovatie en niet van innovatie onderwerp van studie kunnen zijn.

Deze gedachte heb ik voorzichtig geopperd tijdens een lezing voor de top van de farmaceutische industrie in Nederland. Die hield ik naar aanleiding van mijn onderzoeksrapport Ruimte voor Ziekenhuisinnovaties. Dat gebeurde op donderdag 21 oktober na een diner dat financieel bedrijf Conquaestor had georganiseerd.  Het ging mij om de zorginnovatie in de komende jaren van financiele krapte te behouden. Daarom deed ik een beroep op  de farmaceutische top om mee te denken over renovatie en obsolete geneesmiddelen.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen