Voorzitter GGZ Nederland roept op niet mee te werken aan de inning van de eigen bijdrage

Array

Op maandag 6 september heeft demissionair VWS-minister Klink de Tweede Kamer in een brief laten weten dat hij toch een eigen bijdrage voor de tweedelijns ggz wil invoeren, en wel per 1 januari 2011.Voorzitter Barth van GGZ Nederland roept de leden op om niet mee te werken aan de inning van de eigen bijdrage voor de tweedelijns gezondheidszorg, zoals minister Klink heeft besloten. Klink schreef begin september aan de Kamer dat hij de motie die de eigen bijdrage afwijst, niet zal uitvoeren.

Barth noemt het besluit slecht voor de geestelijke gezondheidzorg. Ze zegt dat veel mensen met een minimuminkomen door de maatregel getroffen worden.

De maatregel maakt deel uit van een pakket bezuinigingsvoorstellen dat de minister eind juni naar de Tweede Kamer zond. GGZ Nederland heeft daartegen per brief en via contacten met de verschillende fracties krachtig tegen geprotesteerd. Dat resulteerde in een motie van PvdA, VVD en Groen Links waarin zij vroegen om een nieuwe doorrekening van het geneesmiddelenvergoedingssysteem. De beoogde bezuiniging zou daarin gevonden kunnen worden. De minister laat nu weten dat de bezuiniging die dit oplevert alleen voldoende is om de eigen bijdrage paramedische zorg af te wenden en dat de eigen bijdrage ggz, met een beoogde besparing van € 110 miljoen, toch wordt ingevoerd. De bijdrage kan oplopen tot 175 euro en moet een gat in de begroting van 110 miljoen euro dichten. De maatregel gaat op 1 januari in.

GGZ Nederland is onverminderd van mening dat een eigen bijdrage voor de tweedelijns ggz onterecht stigmatiserend is, in de praktijk averechts zal werken als het gaat om beheersing van de kosten van de zorg en voorbij gaat aan de ingrijpende voorstellen uit de sector zelf om de kosteneffectiviteit te verhogen. Op dit moment voert GGZ Nederland overleg met verschillende betrokken partijen (onder meer patienten/clientenverenigingen in de ggz, beroepsverenigingen) over te ondernemen actie(s) richting Tweede Kamer en anderszins.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen