Biologisch voedsel niet gezonder dan gewone producten
ArrayUit een onderzoek van de Gezondheidsraad blijkt dat het eten van biologisch voedsel niet gezonder is dan het eten van gewone producten. Dat schrijft Distrifood op basis van een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Landbouwminister Gerda Verburg.
De Gezondheidsraad concludeert op basis van het uitgebreide literatuuronderzoek dat er geen wetenschappelijk aantoonbare verschillen zijn in de voedingskundige kwaliteit en de gezondheidseffecten tussen regulier en biologisch geteelde gewassen. Minister Verburg van LNV heeft het briefdavies dat de Gezondheidsraad in december 2009 heeft uitgebracht ter informatie naar de Tweede Kamer gezonden.
Op verzoek van Minister Verburg van LNV heeft de Gezondheidsraad een advies geschreven over de vraag hoe onderzoek gedaan zou moeten worden naar het meten van het effect van voedselproducten op de gezondheid. Daarbij heeft de minister de Gezondheidsraad ook gevraagd hoe eventuele verschillen tussen producten die op verschillende wijze geteeld zijn, te interpreteren. De aanleiding van deze vraag was het rapport ‘Biologisch gezonder?’, waaruit bleek dat onderzoekers het niet eens konden worden over de interpretatie van de waargenomen verschillen tussen kippen die gangbaar voer en kippen die biologisch voer hadden gekregen.
Geen aantoonbare verschillen
De Gezondheidsraad heeft geen wetenschappelijk aantoonbare verschillen gevonden in de voedingskundige kwaliteit en de gezondheidseffecten tussen regulier en biologisch geteelde gewassen. Met betrekking tot het effect van producten op de gezondheid stelt de Gezondheidsraad dat dergelijke verschillen niet te interpreteren zijn in de zin van gezondheidswinst. Er zijn namelijk geen biomarkers geïdentificeerd die een wetenschappelijk onderbouwde relatie met gezondheidswinst hebben. Er zijn alleen biomarkers die iets zeggen over risicofactoren, zoals een hoog cholesterolgehalte in relatie tot hartziekten.
Vervolgonderzoek
De Gezondheidsraad geeft aan dat er wetenschappelijk gezien geen verschil is tussen ‘bevordering of instandhouding van gezondheid’, ‘preventie van ziekte’ of ‘verlaging van ziekterisico’s’. Hiermee trekt de Gezondheidsraad de conclusie dat voedingsmiddelen vergelijkenderwijs alleen gezonder zijn als ze ziekterisico’s in sterkere mate verminderen. Voor eventueel vervolgonderzoek naar het meten van effecten van voedselproducten op de gezondheid adviseert het adviesorgaan dat dit onderzoek zich met name zou moeten richten op de voedingskundige samenstelling van de producten. Parallel daaraan zou systematisch onderzoek kunnen worden gedaan naar de aanwezigheid van pathogenen en milieucontaminanten in de voedselproducten.
Biomarkers
Verburg concludeert uit het advies van de Gezondheidsraad dat het met de huidige stand van de wetenschap nog niet mogelijk is om de mate van gezondheid in voeding die op verschillende manieren is geproduceers aan te geven. Momenteel wordt er in Nederland onderzoek gedaan naar biomarkers die de ‘gezondheidsstatus’ zouden kunnen weergeven. De minister wil de ontwikkelingen in dit onderzoek samen met haar collega van VWS nauwgezet volgen en zo nodig extra stimuleren.
Zie voor meer informatie het briefadvies van de Gezondheidsraad op de site van de Gezondheidsraad.
bron: Ministerie van LNV, 19/08/10
Volgens de Gezondheidsraad is er geen wetenschappelijk bewijs dat het eten van biologisch voedsel leidt tot een betere gezondheid, preventie van ziekte of verlaging van ziekterisico’s.