Screening Borstkanker Redt Één Leven Per 258 Onderzoeken
ArrayMedici en overhedem zetten nog altijd zwaar in op de systematische screening van vrouwen om borstkanker vroeg op te sporen en te behandelen. In Groot-Brittannie geloven ook heel wat dokters dat de borstkankerscreening zijn doel voorbijschiet en zelfs gevaarlijk is. Zeker nu blijkt dat slechts één leven wordt gered per 258 screeningen, meldt De Morgen. Epidemioloog Klim McPherson van de universiteit van Oxford trekt het nut van de screening openlijk in twijfel.
Voorstanders van de borstkankeronderzoeken wijzen erop dat elk jaar 1.400 levens worden gered en dat dubbel zoveel levens worden gered dan er vrouwen onnodig worden behandeld. Dit betekent wel dat één op drie vrouwen wordt behandeld voor borstkanker terwijl ze dit niet nodig heeft, met alle pijn, lijden en angsten vandien. Critici zijn het niet eens met deze cijfers en zeggen dat per gered leven, tien vrouwen onnodig behandelingen ondergaan.
De controverse is zeker niet nieuw, maar breidt zich stilaan uit naar alle domeinen waarbij preventief op kanker wordt gescreend. Sommige wetenschappers vinden dat de nadelen nooit echt zijn afgewogen ten opzichte van de voordelen. Na het onderzoek van McPherson bleek dat een borstkankerscreening 14 procent minder sterfgevallen betekent bij vrouwen jonger dan 60 en 32 procent minder doden bij vrouwen jonger dan 70.
Veel mensen en dokters laten zich verblinden door de (mogelijke) preventie van de screening, zonder stil te staan bij de efficientie, effectiviteit en de werkelijke voor- én nadelen, aldus nog British Medical Journal.
WHO stelt dat er 35 procent minder vrouwen tussen 50 en 69 jaar sterven aan borstkanker door de screening.
Bron : De Morgen