Innovatieve bedrijven zoeken naar alternatieven voor vlees
ArrayOp 15 september 2010 organiseren Fhealinc en de Health to Business Community Jeroen Bosch een bijeenkomst over alternatieve eiwitten in gezonde voeding.
Vlees is om allerlei redenen niet altijd de basis voor een gezonde voeding. Sommige consumenten wijzen de consumptie van vlees om economische of principiele redenen af, anderen – oncologische patienten bijvoorbeeld – vinden vlees niet lekker en moeten op een andere manier aan hun eiwit komen. Een aantal bedrijven zoekt naar creatieve oplossingen voor dit probleem. Tijdens de bijeenkomst worden de commerciele kansen belicht, maar wordt ook gekeken naar smaak en voedingswaarde.
Onder leiding van dagvoorzitter Ronald Hiel worden de gasten uit de voedingsindustrie, de medische sector en het bedrijfsleven ingeleid in het thema. Hiel is partner en manager van Schuttelaar & Partners in Wageningen. Hij houdt zich primair bezig met strategische advisering aan bedrijven die willen inspelen op de trend naar een duurzamere productie (zowel op milieu- als sociaal gebied). Ook is hij actief betrokken bij diverse ketenprojecten.
Na zijn inleiding kunnen de gasten een keuze maken uit twee van de vier aangeboden presentatie & discussiesessies:
Insecten als alternatief voor vlees door Marian Peters
Als vertegenwoordiger van de VENIK (Verenigde Nederlandse Insectenkwekers) is Peters de ’spin in het web’ tussen onderzoekers aan de universiteit in Wageningen, producenten en afnemers. In amper drie jaar tijd ontstond een solide samenwerkingsverband om de markt te bestormen. Peters is klaar voor een charmeoffensief richting consument.
Culinair genieten zonder vlees door Gerrit Greveling
Naast eigenaar van toprestaurant Chalet Royal in ’s-Hertogenbosch is Greveling tevens voorzitter van de Alliance Gastronomique. In de nieuwe GaultMillau restaurantgids voor 2010 is Chalet Royal uitgeroepen tot beste restaurant van Brabant en één van de zes meest gerenommeerde van Nederland. Gerrit Greveling heeft een verfrissende en genuanceerde kijk op de rol van vlees in de gastronomie, die hij graag met de gasten wil delen.
Nutricia’s antwoord op het vraagstuk door Aldwin Vriesema
Als Director Research – Medical Nutrition bij Nutricia/Danone Research zal Vriesema ingaan op een aantal recente innovaties in relatie tot eiwitinname bij patienten. In de medische wereld is ondervoeding een aanzienlijk probleem. Ondanks het feit dat de voedingsstatus van een patient van directe invloed is op het klinisch verloop van een ziekte, krijgt voeding niet altijd de aandacht die het verdient. Nutricia/Danone Research ontwikkelde recent een nieuwe sondevoedingslijn waarbij naast melkeiwit ook plantaardige eiwitten worden gebruikt.
Alternatieve eiwitten voor oncologische patienten door Ger Post/Friesland Campina Als consultant bij Minase deed Ger Post in opdracht van het Jeroen Bosch Ziekenhuis onderzoek naar voedingsproducten voor oncologiepatienten. Door een veranderde geur- en smaakbeleving hebben zij hun eetlust verloren terwijl goed eten heel belangrijk is voor het herstel. In samenwerking met Friesland/Campina zijn basisstoffen en recepturen ontwikkeld in verschillende smaakcategorieen:: fris/zuur, hartig en neutraal. Bedrijven kunnen hierop inhaken door daarmee aantrekkelijke producten te ontwikkelen.
Na de presentatierondes volgt een discussie over marktkansen voor bedrijven en zorginstellingen onder leiding van dagvoorzitter Ronald Hiel. De bijeenkomst wordt afgesloten met een netwerkborrel.
Jeroen Bosch Ziekenhuis
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot ziekenhuis op meerdere locaties in de regio ’s-Hertogenbosch en de Bommelerwaard. Sinds 1274 kent de regio een gastvrij ziekenhuis waar persoonlijke aandacht voor de patient, kwaliteit en innovatie belangrijk zijn. Het ziekenhuis betrekt in 2011 een nieuw gebouw en wil dan het meest patientgerichte ziekenhuis in Nederland zijn. Met ruim 240 medisch specialisten verdeeld over 29 specialismen is het Jeroen Bosch Ziekenhuis een topklinisch centrum voor acute en specialistische zorg. Als opleidingsziekenhuis levert het een belangrijke bijdrage aan de opleiding van artsen en verpleegkundigen in Nederland. Speerpunten in de zorg zijn Oncologie, Cardiovasculaire geneeskunde, Endoscopie en Transmurale geneeskunde.
Fhealinc
Fhealinc is een samenwerkingsverband tussen het Jeroen Bosch Ziekenhuis, HAS Den Bosch, Avans Hogeschool, de ZLTO en de gemeente ‘s-Hertogenbosch. Fhealinc ondersteunt en stimuleert ondernemingen en kennisinstellingen bij het bedenken, ontwikkelen, implementeren en vermarkten van innovatieve producten en diensten op het snijvlak van voeding en gezondheid.
Health to Business Community Jeroen Bosch
De Health to Business Community Jeroen Bosch is in 2008 opgericht door het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Doel van Health to Business is het stimuleren van interactieve kennisuitwisseling en ontmoeting tussen ondernemende bedrijven, medisch specialisten, managers in de zorg, en kennisinstellingen.Health to Business initieert en steunt projecten die bijdragen aan de vernieuwende visie op zorg die in de nieuwbouw van het Jeroen Bosch Ziekenhuis tot uiting komt.