RIVM adviseert studenten een bof-prik te halen

Array

Verhoogd aantal bofgevallen onder studenten
De bof circuleert op het moment onder universitair studenten in Nederland. Met name in Leiden en Delft, maar bijvoorbeeld ook in Utrecht komt de bof voor. Studenten die niet of onvoldoende zijn ingeent tegen de bof, moeten alsnog een prik halen.
Het RIVM zegt dat vooral onvoldoende vaccinatie aanleiding is van een groeiend aantal personen dat de bof krijgt. Sinds eind vorig jaar zijn er zeker 300 gevallen gemeld en dat is volgens het RIVM het topje van de ijsberg.

De bof is een infectieziekte waartegen kinderen sinds 1987 gevaccineerd worden.

Over het algemeen verloopt de bof vrij onschuldig, maar in enkele gevallen kunnen er complicaties optreden. Landelijk adviseren de GGDen, conform het beleid van het RIVM, de universitair studenten die kunnen aantonen niet of onvolledig gevaccineerd te zijn, zich alsnog te laten vaccineren tegen de bof. Voor informatie hierover kunnen studenten contact opnemen met de GGD in de plaats waar zij studeren of gaan studeren.

De afdeling infectieziektebestrijding van de GGD van Hulpverlening Gelderland Midden zorgt voor informatie en voorlichting tijdens de introductiedagen van de Universiteit Wageningen.

tudenten zijn extra vatbaar voor deze ‘kinderziekte’ omdat ze vaak in grote groepen dicht bij elkaar zitten. Het RIVM hoopt dat het bijtijds intenten veel besmettingen in de introductieweken kan voorkomen.

Het advies geldt voor studenten die helemaal niet zijn gevaccineerd of maar één keer. Om de ziekte te voorkomen zijn twee prikken nodig.Wie de ziekte na zijn kindertijd krijgt, loopt het gevaar op onder meer onvruchtbaarheid en hersenvliesontsteking.

Heeft u klachten passend bij de bof, dan kunt u contact opnemen met uw huisarts voor aanvullend onderzoek.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Meldpunt Infectieziekten van de GGD van Hulpverlening Gelderland Midden. Ook kunnen hier meldingen, aangiften van infectieziekten gedaan worden.

Het Meldpunt Infectieziekten is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30 uur tot 12.30 uur via telefoonnummer (026) 377 33 44 of per e-mail [email protected]

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen