Ingeslikt nep-piercing kan inwendig veel schade veroorzaken

Array

UMCG waarschuwt voor gevaren nep-piercing
Het Universitair Medisch Centrum Groningen waarschuwt voor het gebruik van potentieel gevaarlijke magnetische balletjes die als sieraad worden verkocht. Jongeren gebruiken de balletjes als alternatief voor een tong- of lippiercing. Hierbij bestaat het risico dat de balletjes worden ingeslikt en grote schade veroorzaken in de darmen. Onlangs werd in het UMCG een patiente behandeld als gevolg van per ongeluk ingeslikte balletjes.

De magnetische balletjes kunnen bij het eten of drinken loslaten en ingeslikt worden. Door de sterke magnetische kracht zoeken de balletjes elkaar in de buik op. Wanneer een balletje zich in een deel van de darm bevindt en een ander balletje in een ander deel van de darm, trekken de balletjes naar elkaar toe. Hierdoor wordt het weefsel samengedrukt en ontstaat er een gat in de beide darmen naar elkaar toe. Ook is er kans op darmperforatie naar de buikholte.

“Jongeren realiseren zich niet wat de gevolgen van de magnetische balletjes kunnen zijn. Als ze de balletjes inslikken, denken ze dat deze het lichaam vanzelf weer verlaten. Bij het inslikken van één balletje zal dat ook wel gebeuren, maar wanneer voor die tijd een tweede balletje wordt ingeslikt, trekken de balletjes naar elkaar toe en is de kans op darmschade groot”, aldus kinderchirurg Paul Broens.

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen