Vermindering van chronische buikpijn bij vrouwen die minder catastrofaal denken*
ArrayOnderzoek
Philomeen T.M. Weijenborg
Moniek M. ter Kuile
Jessica P. Gopie
Philip Spinhoven
Doel
Het beloop nagaan van chronische buikpijnklachten bij vrouwen en de factoren bepalen die samenhangen met verandering in en aanpassing aan pijn op langere termijn.
Opzet Follow-uponderzoek
Methode
Alle vrouwen, die in het verleden een chronisch-buikpijnteam van een academisch ziekenhuis bezochten, werden uitgenodigd om aan het onderzoek deel te nemen. Zowel bij het eerste bezoek aan het chronisch-buikpijnteam als bij follow-up vulden zij zelf een aantal vragenlijsten in.
Resultaten
Van de achtereenvolgende 131 vrouwen, die voldeden aan de inclusiecriteria, waren er 84 (64%) bereid deel te nemen aan deze follow-upstudie. Na gemiddeld 3 jaar werden significante veranderingen gevonden wat betreft afname in pijnintensiteit, verbetering in aanpassing aan pijn (lichamelijk welbevinden en depressieve symptomen), afname in catastroferende gedachten over pijn en verbetering in het gevoel controle te hebben over pijn. Deze veranderingen hingen niet samen met sociodemografische, aan pijn gerelateerde of klinische variabelen. Pijncognities en pijncopingstrategieen gemeten bij het begin waren geen voorspellende variabelen voor veranderingen in de ernst van de pijn bij follow-up. Wel hing de afname van catastroferende gedachten over pijn samen met vermindering in pijnintensiteit en verbetering in aanpassing aan de pijn, met name wat betreft lichamelijk welbevinden en depressieve symptomen.
Conclusie
Na 3 jaar follow-up werd bij vrouwen met chronisch buikpijn een vermindering in de ernst van de pijn waargenomen die niet samenhing met pijncognities en pijncopingstrategieen voor het omgaan met pijn. Een afname van catastroferende gedachten over pijn voorspelde de betere uitkomst wel.
Bron: Ned Tijdschr Geneeskd. 2010;154:A2109