Schizofrenie ontwricht Marokkaanse families
ArraySchizofrenie komt onder Marokkaanse mannen van de tweede generatie bovengemiddeld vaak voor. Een Utrechts project richt zich op de hele familie. Op Maroc.nl een portret van de Utrechtse familie Boussoufa, afkomstig uit een dorpje in het Marokkaanse Rifgebergte. Het verhaal van de familie Boussoufa is kenmerkend voor bijna alle Marokkaanse families in Nederland die met schizofrenie te maken hebben. De meeste van deze ouders zijn sociaal zwak, ongeletterd en hebben geen idee wat hun zoon (of soms dochter) mankeert. Meestal denken ze dat hij bezeten is door geesten. Vaak voelen ze zich schuldig, zijn bang dat ze hun kind niet goed hebben opgevoed. Het kost ze grote moeite om te erkennen dat hij (of soms zij) ziek is. Ãls ze dat al ooit zullen doen, want op psychische stoornissen rust een taboe in de Marokkaanse cultuur.
Voor dergelijke families is er in Utrecht sinds anderhalf jaar het project Thuiscoaching. Het is opgericht door sociaal-psychiatrisch verpleegkundige Tiny van Hees, verbonden aan Indigo, een onderdeel van GGZ Altrecht, en Tom Rusting van Ypsilon, de vereniging van familieleden van schizofreniepatienten. Het project kreeg onlangs een eervolle vermelding van de jury van de Ria van der Heijdenprijs. Die prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan mensen die iets bijzonders gepresteerd hebben voor schizofreniepatienten en hun omgeving.
Een professionele hulpverlener, een vrijwilliger van Ypsilon en een tolk gaan gedrieen op pad. Schrijnende situaties treffen ze aan. De ouders zijn altijd ontredderd. Vaak heeft hun zoon schulden gemaakt, zoals Hamid, of anderszins schade aangericht als gevolg van zijn stoornis. Soms heeft hij strafbare feiten gepleegd.
De ondersteuning die wordt aangeboden bestaat uit praktische hulp, uitleg over de ziekte en adviezen over de omgang met het schizofrene kind. ‘Bijvoorbeeld: niet schreeuwen, niet de strijd aangaan’, zegt Tiny van Hees. ‘En dat het goed is om complimentjes geven.’
Lees het gehele verhaal bij Maroc.nl