Apothekers en artsen vinden het te genant om een rekening te sturen voor niet-vergoede medicijnen voor euthanasie

Array

Apothekers en artsen zitten er nogal mee in hun maag. Ze vinden het pijnlijk en ongepast de rekening te sturen na een euthanasie. Het komt geregeld voor dat nabestaanden van iemand die euthanasie heeft gekregen een rekening krijgen voor de gebruik van het middel Penthotal. Met dit middel wordt de euthanasie ingeleid. Als de huisarts de euthanasie uitvoert, wordt het middel niet vergoed. De kosten zijn dan 25 tot 35 euro, dat meldt de Pers gisteren.

Sommige apothekers betalen het medicijn uiteindelijk uit eigen zak, of er worden vooraf afspraken gemaakt tussen nabestaanden, huisarts en apotheek. Door de kleine marges op medicijnen kiezen apothekers er ook vaak voor de kosten wel in rekening te brengen.De KNMG wil dat er voor alle erkende middelen om euthanasie mee te plegen een volledige vergoeding komt. ‘Euthanasie moet immers zorgvuldig en met de juiste middelen worden uitgevoerd. Deze middelen zijn het meest geschikt. Dit is geheel in lijn met de euthanasiewet. Ook de KNMP, de organisatie van apothekers, wil een volledige vergoeding.

De beroepsorganisatie van artsen, KNMG, wil dat haar achterban zo snel mogelijk van deze pijnlijke kwestie wordt verlost. ‘Artsen en apothekers worstelen elke keer met de vraag wie het middel betaalt.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen