Sanquin: Gebruik bloed stabiliseert

Array

Na een jarenlange afname van het gebruik van bloed en bloedproducten in ziekenhuizen is dit gebruik in 2009 gestabiliseerd. Dat blijkt uit het gisteren gepubliceerde jaarverslag 2009 van Sanquin Bloedvoorziening.Door de ontwikkeling van bloedbesparende operatietechnieken zijn de benodigde hoeveelheden rode bloedcellen en bloedplaatjes in het afgelopen decennium gedaald. Aan deze daling lijkt nu een eind gekomen. Sanquin houdt daar rekening mee bij het werven van donors.

Elk jaar stopt ongeveer tien procent van de donors. Dit doen zij meestal omdat ze zeventig worden, om gezondheidsredenen, of tijdelijk wegens zwangerschap. Dit verloop is internationaal gezien bijzonder laag, maar moet wel worden gecompenseerd door nieuwe donors te werven. Er zijn nu 400.000 bloeddonors in Nederland. Sanquin verwacht dat dit aantal de komende jaren voldoende zal zijn om aan de vraag van de ziekenhuizen te voldoen.

Door de zorg te verbeteren is de behoefte aan bloed en bloedproducten in de laatste tien jaar afgenomen. Sanquin speelt hierop in door alleen om donoren te vragen voor zover dit nodig is. Verder staat in het rapport dat de organisatie in 2009 een onlinedonortest heeft ingevoerd, waardoor iemand thuis al kan zien of hij of zij geschikt is voor bloedafname.

Het donorenbestand is gegroeid en omvat nu 400.000 donoren. De organisatie verwacht dat dit aantal genoeg is om de komende jaren aan de vraag naar bloed te kunnen voldoen.Het jaarverslag van Sanquin staat op www.jaarverslagsanquin.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen