LHV tevreden met bekostigingsafspraken huisartsenzorg

Array

De LHV heeft maandag 21 juni een aantal afspraken gemaakt met VWS over de bekostiging van de huisartsenzorg. Gisteren heeft het ministerie de LHV een brief gestuurd om de afspraken te bevestigen. De uitkomsten betekenen goed nieuws voor de huisarts. De LHV is tevreden over de behaalde resultaten.

Bevestiging afspraken 21 juni (pdf)

Over een aantal onderwerpen is nog niet gesproken, zoals de indexering. Hierover wordt de komende maanden overlegd.
Per saldo prima resultaat!
Daar waar andere beroepsgroepen en onderdelen van de zorg op dit moment te maken krijgen met flinke bezuinigingen, hebben wij de minister er de afgelopen maanden van kunnen overtuigen om de huisartsenzorg te ontzien.

Met inbegrip van de terugbetaling van de 60 miljoen die in 2010 is ingehouden, betekent dit dat wij 2010 vrijwel ongeschonden zijn doorgekomen.

Het is afwachten hoe een nieuwe minister zijn beleid invult, maar de tussenstand stemt tot enig optimisme, aangezien minister Klink heeft aangegeven ook voor 2011 geen verkleining van het budgettaire kader huisartsenzorg te beogen.

Voor 2011 moet over meer onderwerpen gesproken worden dan hierboven vermeld. Zodra hierover meer bekend is, zullen wij u vanzelfsprekend informeren.

De LHV is steeds tegen de variabilisering van het inschrijftarief geweest omdat die zou kunnen leiden tot verkapte bezuinigingen of door verzekeraars zou kunnen worden gebruikt als hefboom om extra prestaties af te dwingen. Beide dreigingen zijn nu uit de lucht. VWS heeft bevestigd dat de 60 miljoen euro besteed blijft worden aan huisartsenzorg en zoals gezegd mogen de verzekeraars in ruil daarvoor geen nieuwe of extra prestaties eisen. Het geld wordt gebruikt voor de beloning van prestaties die zich op een hoger plan bevinden.

Geneesmiddelenkader
In de brief van VWS wordt benadrukt dat VWS in 2010 een besparing van 127 miljoen in het geneesmiddelenkader heeft ingeboekt en dat het dus geen korting op het huisartsenkader betreft. Dat is een belangrijk verschil.

De LHV heeft altijd onderstreept dat deze besparing primair in de tweede lijn moeten plaatsvinden omdat veel ondoelmatigheid vanuit die hoek onze praktijken naar binnen spoelt in de vorm van onnodig dure recepten.
Al sinds jaar en dag geldt het adagium ‘goedkoop als het kan, duur als het moet’. We zullen de komende tijd hier de schouders extra onder gaan zetten. De LHV ontwikkelt op dit moment een toolkit ‘Formulariumgericht voorschrijven’, waaraan ondermeer nascholingsbijeenkomsten gekoppeld zijn.

Bron: LHV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen