Cimzia en OXO Good Grips® maken het de reuma-patiënt gemakkelijk

Array

Met de beschikbaarheid van Cimzia (stofnaam certolizumab pegol) in Nederland, een middel tegen reumatoïde artritis, een vorm van reuma,  is nu ook de speciaal ontworpen injectiespuit binnen bereik van de Nederlandse reumapatient. Deze spuit is ontwikkeld in samenwerking met OXO Good Grips, een bedrijf dat is gericht op het ontwikkelen van innovatieve consumentenproducten die het dagelijkse leven makkelijker maken.

Goedkeuring en ontwerpproces
De ontwikkeling van de nieuwe, ergonomische injectiespuit ging van start nadat uit patientenonderzoek van UCB was gebleken dat zelfinjectie voor veel RA-patienten problemen opleverde. UCB en OXO Good Grips lieten patienten hun oordeel geven over de verschillende spuiten die er op de markt zijn. Het nieuwe ontwerp houdt rekening met ergonomische beperkingen waar RA-patienten mee te maken hebben.

Verbeteringen
De voorgevulde spuit heeft een aantal specifieke eigenschappen:
De antislip grip helpt patienten de spuit stabiel te houden in verschillende greepposities.
Een ring met ruime diameter voor het verwijderen van de naaldbeschermer; het kraagvormig uiteindevan deze dop beperkt de kans op een prikaccident.
Een groot duimstempel vergemakkelijkt het indrukken van de zuiger en zorgt voor controle tijdens het injecteren.
De ovale vorm van de spuit zorgt voor grip en voorkomt ongewild draaien tijdens toediening.
Over certolizumab pegol

Certolizumab pegol behoort tot de groep geneesmiddelen tegen reuma. Het kan gebruikt worden bij matige tot ernstige vormen van reumatoïde artritis. Certolizumab pegol wordt altijd in combinatie met het geneesmiddel methotrexaat gegeven, tenzij de patient om één of andere reden methotrexaat niet kan gebruiken. Certolizumab pegol is een stof die het ontstekingseiwit TNF ? wegvangt uit de ontstoken gewrichten van patienten met reumatoïde artritis. Hierdoor komt de ontsteking tot rust en nemen de reumatische klachten af. Ook is aangetoond dat bij gebruik van certolizumab pegol in combinatie met methotrexaat de snelheid waarmee reuma de gewrichten beschadigt vermindert. Dit is door middel van röntgenfoto?s aangetoond. Tevens verbetert deze combinatie van geneesmiddelen de functie van de gewrichten.

Certolizumab pegol kan bijwerkingen geven, hoewel dit niet betekent dat iedereen ze ook krijgt. Meer informatie hierover is te vinden in de bijsluiter

Certolizumab pegol is beschikbaar in een voorgevulde injectiespuit. Certolizumab pegol wordt subcutaan (net onder de huid) ingespoten. Dit kan de patient zelf of een zorgverlener doen. De spuiten worden geleverd in een verpakking met 2 spuiten. Elke spuit bevat 200 mg certoluzimab pegol. Dit geneesmiddel is alleen verkrijgbaar op recept. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de bijsluiter.

Over UCB
UCB, is een biofarmaceutisch bedrijf gericht op onderzoek, ontwikkeling en op de markt brengen van innovatieve geneesmiddelen met name op het gebied van het centrale zenuwstelsel en immunologie  Er werken meer dan 9.000 mensen wereldwijd, verdeeld over 40 landen. UCB had een omzet van EUR 3.1 miljard in 2009. UCB is genoteerd op Euronext Brussel (symbool: UCB).

Over OXO®
OXO werd in 1990 opgericht volgens het Universal Design-concept en stelt zich tot taak huishoudelijke consumentenproducten te ontwerpen die het dagelijkse leven vergemakkelijken voor een zo ruim mogelijke groep gebruikers. Waaronder ook toepassingen voor reumapatienten. Sinds de introductie van de 15 originele producten is het OXO-assortiment uitgegroeid tot meer dan 800 voor diverse toepassingen in de keuken, voor schoonmaken, tuinieren, opbergen en inrichten.

OXO GOODGRIPS-producten worden tegenwoordig verkocht in 54 landen. De onderneming heeft wereldwijd al meer dan 100 design- en bedrijfsprijzen gewonnen. OXO en GOODGRIPS zijn handelsmerken van Helen of Troy Limited en worden gebruikt onder licentie.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen