Beter opsporen van prostaatkanker

Array

Prostaatkanker is onlosmakelijk verbonden met de ouder wordende man; 12 procent van alle mannen krijgt ooit die diagnose. Er zijn twee soorten prostaattumoren: een langzaam groeiende, niet-uitzaaiende tumor en een snelgroeiende, uitzaaiende en dodelijke tumor. Het gedrag van een prostaattumor is moeilijk te voorspellen. Het is daarom belangrijk om tumoren vroeg op te sporen, om vervolgens adequaat in te grijpen.

De huidige bloedtest (PSA-test) voor de vroege opsporing van prostaattumoren is echter niet prostaatkankerspecifiek. Dit kan leiden tot het onnodig afnemen van een stukje prostaatweefsel (biopsie). PCA3 komt in veel grotere hoeveelheden voor in prostaatkankercellen dan in normale prostaatcellen en is dus een prostaatkankerspecifieke tumormerkstof (marker). Door het meten van PCA3 in urine kan het onnodig verrichten van een biopsie worden voorkomen.
Bovendien kan prostaatkanker nog beter worden opgespoord als naast PCA3 ook een andere marker, TMPRSS2-ERG genaamd, wordt gemeten. De waarde van de PCA3-test voor het voorspellen van agressief gedrag van een tumor is nog niet uitgerijpt, maar lijkt veelbelovend.

Biografie
Daphne Hessels (Amersfoort, 1972) studeerde biochemie (Hoger Laboratorium Onderwijs) in Nijmegen. Ze deed haar promotieonderzoek bij de afdeling Experimentele Urologie van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut Nijmegen Centre for Molecular Life Sciences. Ze is werkzaam bij NovioGendix, een spin-offbedrijf van het UMC St Radboud.
Datum
vrijdag 2 juli 2010

Tijd
13:00

Locatie
Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit
Faculteit der Medische Wetenschappen

Promovendus
mevrouw ing. D. Hessels

Promotors
De heer prof. dr. J.A. Schalken, de heer prof. dr. J.A. Witjes, de heer prof. dr. P.F.A. Mulders

Titel promotie
The role of PCA3 in the diagnosis of prostate cancer

Bron: UMC St Radboud

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen