Hoe schadelijk is de vuvuzela precies?

Array

De vuvuzela’s produceren tijdens de hele wedstrijd gemiddeld 100 dB, met een piekwaarde van 115 dB. Dat is vergelijkbaar met een straaljager (120 dB) en een zaagmachine in een bouwmarkt (100 dB). Een goede richtlijn biedt de Europese Arbo-wetgeving, die bedrijven verplicht werknemers gehoorbescherming te geven bij 80 dB. Dat is een volume waarop gehoorschade optreedt als je er 8 uur of langer naar luistert. Dit alles op een logaritmische schaal: elke 3 decibel dat het geluid harder is, betekent een verdubbeling van de geluidsdruk. Ofwel: als bij 80 dB na 8 uur luisteren gehoorschade optreedt, dan is dat bij 83 dB al na 4 uur, en dus bij 100 dB al na 5 minuten. 90 minuten tussen de vuvuzela’s, levert dus gegarandeerd gehoorschade op. Jonge mensen kunnen dit waarschijnlijk nog wel hebben, maar ouderen zullen een fluittoon in hun gehoor mee het stadion uitnemen en voortaan de hoge tonen van het geluid missen.

Dus wanneer een vuvuzela gemiddeld 100 dB of meer produceert, is bescherming nodig die geluid terugbrengt met minimaal 20 dB. Deze oranje beschermdoppen van Beter Horen brengen het stadiongeluid  terug tot die 80 dB.Een beperkt aantal is vanaf 21 mei bij Beter Horen(vestigingen) verkrijgbaar voor € 4,95.

Bron: Beter Horen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen