Parkinsonpatiënt wint slag om budget

Array
Staatssecretaris Ross zag de Nova-uitzending over de problemen rond het zorgbudget van de 57-jarige Parkinsonpatiënt Leo de Wit uit Roden en kort daarna besloot het ministerie tot een nieuwe herindicatie, deze keer door een arts. Die arts was er snel uit, meldt het Dagblad van het Noorden: De Wit had het volledige budget nodig, binnen een week was het geld binnen. Het zorgbudget van de extreem hulpbehoevende Parkinsonpatiënt (die volgens zijn hulpverleners in een verpleeghuis binnen een week zou overlijden) werd in 2003 gehalveerd. De Wit was een van de duizenden gedupeerden van de nieuwe indicatiewetgeving. Maar hij legde zich er niet bij neer. ‘Het was een ramp. Ineens ging mijn inkomen met de helft naar beneden Ik had hier twaalf hulpverleners en daarvan moesten er zes weg. Mijn vrouw Tineke moest ’s nachts alles doen. Zij heeft nog geen twee uur aaneen kunnen slapen.’

De Wit verloor een bezwaarprocedure. ‘Logisch’, zegt advocaat Anthony Wijnberg, die de zaak later oppakte. ‘De rechter kijkt alleen of de richtlijnen wel juist worden gehanteerd, en daar was in dit geval niets mis mee. Het punt is dat de richtlijnen niet deugen. In de richtlijn staat bijvoorbeeld één minuut voor het toedienen van een pil. Maar zoiets kost bij Leo wel een halfuur. Eerst het fijn stampen van de pil, dat in een prutje doen, dan langzaam voeren.’ Wijnberg vroeg om een herindicatie in aanwezigheid van een advocaat. Dat kon, en tot stomme verbazing van De Wit en Wijnberg kreeg hij ineens vijftienduizend euro budget toegekend. Prettig, maar nog niet genoeg. Tot er een klein wonder gebeurde via de Nova-uitzending en het volledige budget werd toegekend.  ‘Het bewijst dat je toch wat kan bereiken als je maar blijft proberen’, zegt Leo de Wit. ‘Ik ben zó blij, maar ik vind het heel erg voor al die mensen die dit niet voor elkaar krijgen. Ik wil dat iedereen die in zo’’ n situatie zit weet dat het wél zin heeft te vechten.’

Bron: Zorg Vraag en Innovatie

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen