Eerste ingreep met nieuwe dottertechniek geslaagd

Array

Innovatie verhoogt het gemak voor de patient en reduceert kosten van de procedure aanzienlijk
Blue Medical Devices is van start gegaan met de studie ‘PIONEER’, waarin een nieuw en veilig concept wordt geevalueerd dat een stent combineert met medicatie. Voor de Nederlandse fabrikant van interventie-oplossingen voor cardiologische aandoeningen is het een belangrijke stap om de kwaliteit van leven van patienten met een cardiovasculaire aandoening te verbeteren.

PIONEER, een studie binnen het klinische programma van Blue Medical, is een studie waarin voor het eerst een coronaire stent die is voorgemonteerd op een drug eluting ballon (DEB) kan worden ingebracht. Bij plaatsing van de stent wordt een vastgestelde hoeveelheid paclitaxel afgegeven aan de vaatwand. Deze medicatie helpt het bloedvat te wennen aan de stent en afstotingsverschijnselen in de eerste dagen na de ingreep te verminderen.

Het team van dr. Jacques Koolen, één van de onderzoekers, heeft afgelopen vrijdag de eerste patient behandeld in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. De studie wordt op korte termijn verder uitgerold naar vijf andere medische centra in Nederland onder begeleiding van de hoofdonderzoeker, dr. Peter Smits van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam.

Het DEB-product in de PIONEER-studie geeft eenmalig bij implantatie medicatie af, in tegenstelling tot de continue toevoer van medicatie die drug eluting stents (DES) voor lange tijd afgeven. Dit verkort de periode dat ondersteunende medicatie na de procedure nodig is, waardoor de totale kosten van de procedure lager zijn. Bovendien verhoogt de nieuwe procedure het gemak van de patient, omdat deze hierdoor nog maar één maand antistollingsmedicijnen hoeft te slikken. Met de andere methode kan die periode tot twee jaar duren.

Coronaire ballonangioplastiek (dotteren) is een minimaal invasieve procedure die wordt uitgevoerd om de bloedtoevoer naar de hartspier te verbeteren. Bij een angioplastische ingreep wordt een ballonkatheter op de plaats van de vernauwing gebracht. De ballon wordt opgeblazen om de ader te openen. Daarnaast kan een stent, een metalen buisje, permanent in de ader worden geplaatst om deze open te houden.
DES, die medicatie vanaf de stent toedienen na implantatie, worden veel gebruikt om te voorkomen dat het bloedvat weer dichtslibt. Een belangrijk nadeel van een DES is dat patienten dagelijks antistollingsmedicijnen moeten innemen, soms tot twee jaar lang. Naast het ongemak voor de patient brengt dit ook risico’s met zich mee.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen