VWS legt eigen beleid langs de lat

Array

Ruimte voor zorgprofessionals en instellingen stimuleert innovatie
In Den Haag is het eerste Werken aan de Zorg-rapport over Kosten & Kwaliteit gepresenteerd. Op basis van een brede consultatie onder bestuurders in de zorg wordt daarin een aantal conclusies getrokken. Zo blijkt uit de inventarisatie dat veranderd inkoopbeleid en transparantie zorgaanbieders stimuleren om beter te presteren. Tevens brengt het rapport aan het licht dat er grote verschillen bestaan binnen de sector als het gaat om doorgevoerd beleid. In het algemeen bestaat er behoefte om vast te houden aan de ingezette koers.

‘Een pluim voor de zorgsector’
Directeur Langdurige Zorg (VWS) Iris van Bennekom nam het rapport in ontvangst. Zij onderschreef bij ontvangst de hoofdconclusies en tekende daarbij aan dat het rapport ook ‘een pluim voor de zorgsector is’. ‘De zorg maakt grote systeemwijzigingen door en dit rapport laat zien dat zorgaanbieders hier goed op reageren. Maar we zijn er nog niet. Innovatieve zorgaanbieders worden soms nog gefrustreerd door niet passende regelgeving.’

Zorgprofessionals en patienten steeds meer centraal
Aan de hand van het rapport gingen zo’n 150 zorgprofessionals, van bestuurders tot verpleegkundigen, met elkaar in gesprek. Onder meer over de vraag of er voldoende prikkels zijn om slimmer te werken. Uit de discussie bleek dat de nieuwe bekostigingssystematiek meer ruimte geeft voor ondernemersschap. Bovendien stelt Marjolein Verstappen (Raad van Bestuur Zorgverzekeraar Agis) dat ‘zorgprofessionals en patienten steeds meer centraal komen te staan.’

Ruud Slot (De ZorgZaak) en Jos de Blok (Buurtzorg NL) betwistten het succes van de WMO; De Blok: ‘We zien dat het overhevelen van zorgtaken naar gemeentes op korte termijn voordeel oplevert. Maar dat er grote verschillen tussen gemeentes ontstaan. Bovendien is de wetgeving niet lerend. Experimenten en verbeteringen krijgen daardoor onvoldoende plek.’

Werken aan de zorg
Het rapport Kosten & Kwaliteit maakt deel uit van ‘Werken aan de Zorg’. Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven tot zes inventarisaties naar de resultaten van het beleid. Iedere inventarisatie heeft een eigen thema. VWS kijkt naar de landelijke resultaten en trends, maar heeft ook oog voor de zorgaanbieders en projecten die er in positieve zin uit springen. Deze aanpak kan oplossingen bieden voor problemen waar anderen tegenaan lopen. Tegelijkertijd brengt VWS in kaart wat er beter kan, wat hiervoor de beste aanpak is, en bij wie de verantwoordelijkheid ligt om in actie te komen.

Bron: werkenaandezorg.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen