Nieuwe 3D-camera gepresenteerd

Array

Revolutionair prototype werkt met laserbelichting
Virtual reality, veiligheid en bewaking, toezicht in bejaardenhuizen: Dat zijn slechts enkele van de vele toepassingen van een nieuw type 3D-camera waarvan het gepatenteerde prototype onlangs werd gepresenteerd in Eindhoven tijdens een wetenschappelijke conferentie over het Europese project Netcarity.
De nieuwe 3D-technologie die in deze camera is toegepast, is ontwikkeld door David Stoppa en zijn collega’s van het SOI (integrated optical sensors) Research Unit van het Italiaanse onderzoeksinstituut Fondazione Bruno Kessler (FBK).

In tegenstelling tot de huidige technieken die slechts een tweedimensionaal beeld mogelijk maken, kan de nieuwe camera van FBK daadwerkelijk een beeld in drie dimensies vastleggen. Daartoe wordt de op te nemen scène belicht met ultrakorte laserpulsen (in de orde van grootte van enkele microseconden). Deze pulsen raken de objecten in de scène en worden dan gereflecteerd naar de camera, waarin een hoge-resolutie CMOS-sensor deze detecteert. Uit deze gegevens kunnen de afstanden van de camera tot de verschillende objecten worden berekend, oftewel de derde dimensie.
De onderzoekers van FBK zijn er als eerste in geslaagd om een 3D-camera te ontwikkelen die gebruik maakt van standaard CMOS-technologie, wat tot gevolg heeft dat de productiekosten van zo’n camera laag kunnen blijven.

De camera is volgens de onderzoekers uitermate geschikt voor toepassing bij ouderen en gehandicapten. Dankzij de 3D-capaciteiten van de camera kunnen gevaarlijke situaties eerder worden herkend en daardoor kunnen de risico’s bij alleenstaande ouderen en gehandicapten worden verkleind.
Bij toekomstige videospelletjes zou de 3D-camera kunnen worden gebruikt om de bewegingen van de speler real-time te detecteren, zodat deze geen joystick of andere hulpmiddelen meer nodig heeft om zijn bewegingen aan de computer door te geven.
Ook bij intelligente navigatiesystemen en interactieve bedieningssystemen zou de nieuwe technologie kunnen worden toegepast, bijvoorbeeld als geavanceerde elektronische gids in een museum.

Meer info:
www.fbk.eu/node/1019

Bron: Elektor

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen