Kostenstijging leidt tot langere levensduur en bezuinigingen?

Array

Tot 1980 daalde de sterfte per 1000 tachtig-plussers in Nederland. Daarna, tot 2002, bleef deze voor 80- tot 90-jarigen stabiel. Voor 90-plussers steeg de sterfte. Dat was niet het geval in Zweden, Frankrijk en Engeland. Daar bleef de sterfte  per 1000 tachtig-plussers trendmatig dalen. De Nederlandse stagnatie deed zich ook voor onder ouderen die overleden aan longontsteking en dementie. Aan deze aandoeningen hoeft iemand bij goede zorg niet te overlijden.

Vanaf 2002 begint in Nederland de sterfte per 1000 tachtig plussers weer te dalen, ook bij doodsoorzaken als beroerte, longontsteking en dementie. De verklaring voor deze gunstige ontwikkeling is de kostenstijging in de zorg sinds 2002. Die maakte mogelijk om leeftijdsbovengrenzen van behandeling te schrappen. Ook creeerde deze kostenstijging zorginnovaties zoals strokecenters.

Al deze informatie reikt de Rotterdamse hoogleraar Maatschappelijke Gezondheidszorg Johan Mackenbach aan op pagina 64 van zijn nieuwe boek Ziekten in Nederland:gezondheid tussen politiek en biologie, dat enkele weken geleden uitkwam bij Elsevier (zie ook het bericht verder op deze site). Als Mackenbach gelijk heeft met deze kosten-sterfterelatie op hoge leeftijd, hoort de dalende trend sinds 2002 in de sterfte per 1000 tachtig-plussers binnenkort tot het verleden. Want dan gaan de bezuinigingen op de Awbz en de Zorgverzekeringswet hun tol vragen aan 80-plussers met een beroerte, dementie of longontsteking. Tot zover dit bericht.

Op het congres Samen Innoveren loont dat op vrijdag 28 mei plaatsvindt, komen de te verwachten krapte aan Awbz middelen aan de orde en de oplossingen die zorginnovaties hierbij kunnen bieden. Dat gebeurt zowel in plenaire inleidingen als in workshops. De organisatie van dat congres berust bij de Stichting Innovatieprojecten,  de Vereniging van Medisch specialisten in de ouderenzorg en bij de Unit Zorginnovatie van het Julius Centrum. Wilt u in één dag op de hoogte raken van de kansen om in de caresector te komen tot innovaties die kwaliteit bevorderen en ook goedkoper zijn? Wilt u met vele collega’s ervaringen hierover uitwisselen? Klik dan hier, lees de uitvoerige brochure en meld u aan.
Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen