Geld in de zorg goede investering
ArrayActueel boek over de kosten van de Nederlandse gezondheidszorg
Geld dat in de gezondheidszorg wordt geinvesteert is een goede investering. De NOS kwam met dit nieuws. Dat de uitgaven aan de gezondheidszorg de afgelopen decennia vrijwel onafgebroken zijn gestegen, is genoegzaam bekend. Opeenvolgende kabinetten hebben pogingen gedaan om de kosten te beperken, en zijn daarin niet erg succesvol geweest. De vraag is echter of de stijging van de zorguitgaven wel zo’n groot probleem is als iedereen denkt. De uitgaven voor gezondheidszorg slokken een slordige elf procent van het bruto binnenlands produkt op. Zo’n 60 miljard euro. Dat enorme bedrag maakt dat de zorg bovenaan de bezuinigingslijstjes staat. Maar is dat wel verstandig? Want de zorguitgaven hebben een hoog rendement. Gemiddeld levert een euro die in de zorg wordt gestoken 1,30 euro op, staat in een studie die vandaag verschijnt. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van ministerie van Volksgezondheid. Het onderzoek is uitgevoerd door gezondheidseconoom Marc Pomp. Naar aanleiding Op 11 mei a.s. verschijnt zijn boek Een beter Nederland. De gouden eieren van de gezondheidszorg in de winkels. Hierin zijn de resultaten en andere uit dit onderzoek van Marc Pomp .
De gezondheidseconoom concludeert dat de zorg weliswaar heel veel kost, circa 3500 euro per Nederlander per jaar.“Dat is heel veel geld, maar je krijgt er ook heel veel voor terug zoals betere gezondheid en een langer leven”, legt Pomp uit. “En als je dat probeert te waarderen in geld. En dat proberen gezondheidseconomen. Dan kom je tot de conclusie dat de opbrengsten groter zijn dan de kosten.”
Op 11 mei a.s. verschijnt Een beter Nederland. De gouden eieren van de gezondheidszorg van Marc Pomp. Demissionair minister Klink van Volksgezondheid zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen.
De baten van de zorg kunnen sinds kort worden gemeten en in geld worden uitgedrukt. Op basis van deze nieuwe gegevens toont econoom Marc Pomp overtuigend aan dat onze gezondheidszorg een uitstekende investering is, en een belangrijke bron van welvaartsgroei betekent voor de Nederlandse samenleving. Dit geeft ons geen alibi om de zorguitgaven maar kritiekloos op te laten lopen: er zijn grenzen aan onze bereidheid om te betalen voor extra zorg. Maar het betekent wel dat we ervoor moeten waken niet door botte bezuinigingen de kip met de gouden eieren te slachten.