Eerste Kamer stelt landelijk koppeling EPD uit

Array

Een meerderheid van de Eerste Kamer is tegen een landelijke koppeling van het patientendossier. Dat concludeert De Pers uit een rondgang langs leden van de Eerste Kamer.Ook het CDA is tegen het voorstel van de eigen minister van Volksgezondheid Ab Klink. “Als de wetgever iets wil wat al die dokters niet willen, dan kun je er maar beter niet aan beginnen”, zegt CDA-senator Hans Franken in de krant. Op 1 juni zou de Eerste Kamer de invoering van het Elektronisch Patienten Dossier (EPD) plenair behandelen. Met dit voorstel zouden zorgaanbieders verplicht worden zich aan te sluiten bij het Landelijk Schakelpunt (LSP). Het LSP beheert de landelijke verwijsindex voor alle elektronische gegevensuitwisseling voor het EPD. Deze index bevat een overzicht van alle zorgaanbieders die een behandelrelatie met een patient hebben. Het EPD bevat zelf geen medische gegevens, maar alleen een reeks verwijzingen naar de digitale dossiers waarin deze gegevens staan. De patient krijgt zelf ook inzage in zijn gegevens. Het wetsvoorstel is een soort kaderwet. De specifieke voorwaarden worden uitgewerkt in lagere regelgeving. Voorstel
Het voorstel werd vorig jaar door de Tweede Kamer aangenomen. PvdA, GroenLinks, D66, VVD, ChristenUnie, SGP en CDA stemden toen voor. De Eerste Kamercommissie voor VWS/JG bracht op 20 april van dit jaar nader voorlopig verslag uit en wacht op de antwoorden en opmerkingen van de regering. Als dit wetsvoorstel door de Staten-Generaal wordt aanvaard zoals het bij de Tweede Kamer is ingediend, zal de titel van de Wet gebruik burgerservicenummer in de zorg voortaan luiden: Kaderwet elektronische zorginformatieuitwisseling. Dat lijkt nu op losse schroeven te komen. ChristenUnie-senator Roel Kuiper meent dat het ministerie te ambitieus van start ging met grootschalige, landelijke invoering. Inmiddels is volgens hem ontdekt dat het veel beter is om het systeem regionaal op te zetten, met landelijke richtlijnen.
De Landelijke Huisartsenvereniging wijst er op dat het zelden voorkomt dat een dokter in Groningen patientgegevens uit Zeeland nodig heeft. De vraag is volgens de vereniging dan ook wat het nut is om daarvoor zo’n ingewikkeld systeem op te tuigen.

Bron: NOVUM & Rijksoverheid

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen