Sirene mag voortaan landelijk inbreken op autoradio
ArraySirene via autoradio toegestaan
Het wordt mogelijk voor ambulances, brandweer en politie om de sirene via de autoradio van automobilisten te laten horen. Nu is er nog een verbod op het onderbreken van het FM-signaal, maar een Kamermeerderheid wil dat opheffen. Ambulancezorg Nederland is blij met de kamermeerderheid voor dit plan. De organisatie denkt dat veel hulpdiensten wel voor invoering van de Flister zullen het kiezen. Uit proeven in Drenthe en Utrecht blijkt dat de meeste weggebruikers goed reageren op de sirene via de autoradio. brandweerwagens en ambulances kregen het zendertje vorig jaar al ingebouwd. CDA, PvdA en VVD willen het systeem nu toestaan maar het wordt niet verplicht. De hulpdiensten moeten het systeem zelf bekostigen. De voertuigen van de hulpdiensten worden hiervoor uitgerust met een kastje dat automatisch de sirene op de radio laat horen zodra het zwaailicht en de sirene worden aangezet.
Automobilisten die binnen een straal van driehonderd meter rijden en de radio of een cd aan hebben staan, horen de sirene op hun autoradio. De muziek wordt dan tijdelijk onderbroken. Het experiment moet duidelijk maken of het systeem een bijdrage levert aan de verkeersveiligheid en of brandweer- of politiewagens makkelijker door het verkeer kunnen rijden.
Het nieuwe systeem is nodig, omdat auto’s steeds beter geisoleerd zijn. Daardoor horen bestuurders de sirenes van hulpdiensten nu vaak pas op het laatste moment Dit Flistersysteem, waarvan maandag de aftrap is, onderbreekt binnen een straal van 300 tot 400 meter radioprogramma’s en zendt in plaats daarvan een signaal uit.
Automobilisten in onder meer de regio’s Rotterdam en Utrecht en de provincies Drenthe en Friesland, hebben tussen 26 oktober en 23 november al kennis kunnen maken met het systeem. Rijskwaterstaat gaat inbreken als een politiewagen, ambulance, of brandweerauto passeert. Het experiment met de naam www.sireneopuwradio.nl, kwam tot stand gekomen door samenwerking tussen diverse ministeries. Bijna alle frequenties worden meegenomen.