Darmkankerpatiënt overleeft operatie vaker

Array

Klink: nieuw registratiesysteem kan miljoenen besparen
Er stierven vorig jaar 300 patienten na een darmkankeroperatie. Dat is 400 overlijdensgevallen minder dan voorheen geregistreerd werd. Dit is één van de opvallende uitkomsten van de Dutch Surgical Colorectal Audit (DSCA) waar alle ziekenhuizen aan meededen.

De DSCA is een uniek registratiesysteem dat vorig jaar is opgezet door darmkankerchirurgen, samen met de betrokken chirurgische beroepsverenigingen. Het heeft als doel informatie te vergaren die aanknopingspunten geeft om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Alle 100 ziekenhuizen in ons land deden mee aan de zeer gedetailleerde registratie van in totaal 8500 darmkankerbehandelingen. Behalve de nieuwe gegevens over overlijdensgevallen na operaties, kwam naar voren dat darmkankerpatienten in ons land gemiddeld 12 dagen in het ziekenhuis liggen. Dat is meer dan artsen dachten.

Miljoenen besparingen
De DSCA, dat op alle andere zorgdomeinen kan worden toegepast, berekende voor het ministerie van VWS dat in ons land de besparingen kunnen oplopen tot 32 miljoen euro per jaar per aandoening. Vandaag bood de DSCA tijdens zijn congres in Amsterdam de eerste rapportage (pdf) aan demissionair minister Klink aan. De bewindsman is blij met het initiatief van de medisch specialisten. “Deze audit onderbouwt dat goede zorg geld bespaart. Méér patienten met een bekende lymfklierstatus, en daardoor minder onnodige chemotherapie, zou in de berekeningen van de DSCA meer dan 100 onnodige chemokuren per jaar kunnen besparen. En minder complicaties scheelt voor patienten per persoon meer dan 17 dagen in het ziekenhuis. Doorgerekend kan dat op jaarbasis zo’n dikke 10 miljoen euro besparen. Daar worden patienten blij van, en daar word ik ook blij van” , aldus Klink.

Unieke online monitor
De DSCA meet als enige online en het hele jaar door de kwaliteit, waardoor ziekenhuizen meteen inzicht hebben in het succes van behandelingen. Ze kunnen daarna direct actie ondernemen. Het is ook de enige monitor die corrigeert op zorgzwaarte. “Er was behoefte aan een goed inzicht in de uitkomst van medische zorg”, zeggen dr. Eric-Hans Eddes en prof. dr. Rob Tollenaar namens de DSCA. “Wat de oorzaak is van het verrassend hoge aantal opnamedagen of het feit dat er 300 in plaats van 700 mensen overlijden na een darmkankeroperatie weten we nog niet. We zijn pas één jaar bezig. We zullen nu verder onderzoeken wat de uitkomsten betekenen. Dat is ook het uitgangspunt van onze monitor.”

Darmkanker komt in ons land erg vaak voor. Eén op de 20 mensen krijgt het, jaarlijks komen er 10.000 patienten bij.

Opvallendste resultaten na één jaar registratie:

  • Het gemiddeld aantal ligdagen in het ziekenhuis is voor darmkankerpatienten 12 dagen. Dit is meer dan verwacht en uit hierop gerichte programma’s weten we dat dit ook daadwerkelijk lager kan zijn. De DSCA zal het komende jaar de redenen hiervoor achterhalen om mogelijke verbeterpunten te realiseren. Minder ligdagen is plezierig voor de patient en levert bovendien forse besparingen op.
  • De sterfte na darmkankeroperaties is 3%. Dit is 4% lager dan verwacht. Er is dus sprake van 300 in plaats van 700 overlijdensgevallen;
  • Oudere patienten die acuut worden geopereerd lopen het grootste risico. Meer aandacht voor deze groep kan het aantal sterfgevallen doen dalen.
  • In ons land worden vaker dan in het buitenland tumoren met kijkoperaties verwijderd. Dat is goed nieuws omdat bij kijkoperaties minder sprake is van sterfgevallen en complicaties. Wel is verbetering mogelijk bij de operaties die van kijkoperaties toch eindigen in een open operatie.

Voor het volledige rapport klik hier (pdf)

Bron: DSCA

Recente artikelen