Natuurwet dwingt tot herbezinning op economische groei
ArrayHet is twijfelachtig of economische groei prioriteit moet hebben, omdat meer produceren en consumeren volgens natuurkundige wetten onverbiddelijk leidt tot meer vervuiling van bodem, water en atmosfeer. Dat stelt prof.dr.ir. Willem Norde op vrijdag 23 april bij zijn afscheid als hoogleraar Bionanotechnologie aan Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR.
De meeste economen beweren dat economische groei noodzakelijk is om geld vrij te maken voor het treffen van milieumaatregelen, aldus de hoogleraar aan Wageningen University, Uit de wetten van de thermodynamica is echter af te leiden dat een hogere productie en consumptie gepaard gaat met een grotere verspreiding van materie over de aarde, met meer vervuiling tot gevolg. “En een natuurwet is onveranderlijk en daarmee superieur aan een economische wet”, stelt prof. Norde. “Met het streven naar een zo groot mogelijke economische groei is het risico levensgroot dat we het paard achter de ecologische wagen spannen. Een toenemende industriele productie en stijgende productiesnelheid leiden tot niet anders dan verdere milieuschade. Daardoor zou het tijdperk van de industriele vooruitgang wel eens de geschiedenis kunnen ingaan als het era van de ecologische neergang”, voorziet Norde. “Het is meer dan jammer dat beleidsmakers die natuurwetten niet respecteren”.
Prof. Norde pleit er derhalve voor het wetenschappelijk onderzoek van zijn vakgebied bionanotechnologie, vooral in het teken te stellen van het verkleinen van de ecologische voetafdruk en met name luxe problemen, zoals ‘lekkerder hapjes’ in een latere instantie aan te pakken.
Prof.dr.ir. Willem Norde zal zijn afscheidsrede “Van eiwitten in Platland tot Bionanotechnologie in Wageningen” vandaag uitspreken in Hotel De Wageningsche Berg, Generaal Foulkesweg 96, Wageningen. Aanvang 15.30 uur.