Mannen met prostaatkanker hebben een verhoogd risico op trombose

Array

Een nieuw onderzoek heeft aangetoond dat mannen met prostaatkanker twee keer zoveel kans hebben op het krijgen van bloedstolsels in benen of longen. 76.000 Zweedse mannen werden door onderzoekers van het King’s College in Londen onderzocht. Mieke van Hemelrijck c.s toonde aan dat het risico op trombose het grootst is voor de mannen die een hormoontherapie hebben ondergaan, meldt Times Online. Hoofdauteur Mieke Van Hemelrijck heeft vastgesteld dat jonge mannen die voor prostaatkanker zijn behandeld tweeenhalf keer meer kans hebben dan gemiddeld om een diep-veneuze trombose (DVT) te krijgen en bijna twee keer zo hoog risico op het krijgen van een longembolie. Of hormoontherapie het risico op veneuze trombose verhoogt, is aan de hand van de studieresultaten echter niet te beantwoorden, stellen Philip Saylor en Annemarie Fogerty in een commentaar op de studie.Een even grote verhoging van het risico in alle leeftijdsgroepen te verwachten dan te verwachten, aldus de commentatoren.
Voor mannen die een curatieve behandeling zoals het een GnRH-agonist of orchiectomie, hadden het hoogste risico hadden op diepveneuze trombose; bijna tweeenhalf keer zo hoog als in de algemene bevolking.Verder bleken mannen die behandeld met hormoontherapie jonge mannen (onder de 65 jaar) en mannen met gemetastaseerde ziekte een hoger relatief risico op aandoeningen, terwijl het absolute risico vergelijkbaar was in de drie leeftijdsgroepen (<65, 65-74, ≥75).Bloedstolsels zijn een bekende complicatie van kanker, maar waarom is niet duidelijk. De onderzoekers pleiten dan ook voor meer onderzoek naar mogelijke interacties tussen androgeendeprivatie en bloedstolling. De studie is gepubliceerd is The Lancet Oncology: Risk of thromboembolic diseases in men with prostate cancer: results from the population-based PCBaSe Sweden

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen