Oratie: ook migrant is klant in de gezondheidszorg

Array

allochtonen_onderwijsIn de gezondheidszorg moet ook de migrant als klant worden behandeld, stelt hoogleraar Vluchtelingen en gezondheid Walter Devillé in zijn oratie op vrijdag 4 december aan de Universiteit van Amsterdam. Volgens hem zijn er ongewenste verschillen tussen allochtonen en autochtone Nederlanders in gezondheid en gebruik van gezondheidszorg.

Er zijn tal van signalen dat de kwaliteit en aansluiting van zorg en preventie voor migranten voor verbetering vatbaar zijn. De marktwerking in de gezondheidszorg moet leiden tot een sterkere positie van de patient als klant, dus ook van de migrant als klant, stelt prof. dr. Walter Devillé.  Kwaliteitsinstrumenten en interventies om de gezondheid en zorg te verbeteren, moeten ook voor migranten effectief te zijn en daarop wetenschappelijk worden getoetst. Zonder participatie van migranten is dit onmogelijk. “Gezondheidsvoorzieningen moeten beschikbaar zijn voor iedereen zonder enige vorm van discriminatie. Universele toegankelijkheid van de gezondheidszorg voor alle groepen in de maatschappij, ook voor de meer kwetsbare groepen, betekent niet alleen fysieke toegankelijkheid, maar eveneens toegankelijke informatie en cultureel-sensitieve  en aanvaardbare diensten. Ook de migrant moet als klant kunnen vertrouwen op de gezondheidszorg.”

NIVEL-programmaleider Walter Devillé is per 1 november 2008 benoemd tot bijzonder hoogleraar Vluchtelingen en gezondheid aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Pharos, het landelijke kennis- en adviescentrum over de gezondheid van vluchtelingen en nieuwkomers.

Bron: Nivel

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen