Daniel Peeper krijgt KWO-prijs voor onderzoek naar huidkanker
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding 24 november 2009 - 08:55
Array

Op 24 november aanstaande reikt KWF Kankerbestrijding de KWO-prijs uit aan Daniel Peeper voor zijn onderzoek naar huidkanker.
Omdat KWF Kankerbestrijding dit jaar zestig jaar bestaat, gaat de uitreiking van de KWO-prijs gepaard met een ceremonie in de Ridderzaal in aanwezigheid van de Koningin en minister Plasterk. Professor dr. Anton Berns en professor dr. Fred Falkenburg nemen de onderzoekssubsidie in ontvangst. Eerder ontvingen professor dr. Hans Clevers, professor dr. Cock van de Velde, professor dr. Jelle Barentsz en dr. Daniel Peeper deze onderzoekssubsidie.
Het Koningin Onderzoeksprogramma is een persoonsgebonden subsidie van twee miljoen euro per wetenschappelijk kankeronderzoek, voor een periode van maximaal zes jaar. Hiermee worden onderzoekers in staat gesteld samenhangend en multidisciplinair onderzoek te verrichten. Het onderzoek bevordert de vertaling van fundamentele kennis naar daadwerkelijke toepassing binnen de kankerbestrijding. De selectie van de subsidies is gebaseerd op advies van de Wetenschappelijke Raad van KWF Kankerbestrijding en (inter)nationale deskundigen.
De strijd tegen kanker is er een van de lange adem. Wetenschappelijke kennis betekent hoop en is de basis voor preventie, opsporing en behandeling van kanker. Maar dat gaat niet vanzelf. Het traject van laboratorium tot ziekenhuisbed en het ter beschikking stellen van nieuwe kennis aan alle patienten, kent vele hordes en obstakels. Om het proces van ‘innovatie naar implementatie’ te versnellen en de toepassing van medische kennis te bevorderen stelt KWF Kankerbestrijding toponderzoekers in staat om samenhangend en multidisciplinair onderzoek te verrichten. Dit heeft o.a. geresulteerd in de jaarlijkse toekenning van de prestigieuze Koningin Wilhelmina Onderzoeksprijs: een persoonsgebonden subsidie van maximaal 2 miljoen euro per wetenschappelijk kankeronderzoek.
KWF Kankerbestrijding reikt
Moleculair bioloog Daniel Peeper krijgt vandaag vandaag de onderzoeksprijs van 2 miljoen euro, die de prijs gaat gebruiken voor gen-onderzoek naar huidkankertijdens een feestelijke bijeenkomst in de Ridderzaal de Koningin Wilhelmina Onderzoeksprijs (KWO) uitgereikt. Hij is één van de zes topwetenschappers die zo door de  KWF Kankerbestrijding wordt geeerd.
Aan de prijs is een bedrag verbonden van 2 miljoen euro, te gebruiken voor onderzoek. Peeper zal het geld steken in onderzoek naar de genen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van een goedaardige moedervlek naar een melanoom, de kwaadaardige vorm van huidkanker. Hij doet dit samen met en klinisch patholoog Wolter Mooi van het VU Medisch Centrum.
Op 24 november a.s. vindt in aanwezigheid van Hare Majesteit de Koningin de uitreiking plaats van de Koningin Wilhelmina Onderzoeksprijs plaats in de Ridderzaal aan het Binnenhof in Den Haag. De prijzen zullen uitgereikt worden door Dr. Ronald Plasterk, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Dr. Daniel Peeper
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.
Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.
De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.
Ik ben een absoluut leek in dit onderwerp, maar mij is wel duidelijk dat eiwitsturing en de (niet-)werkzaamheid van DNA segmenten van betekenis is voor het wezen van de cel. DNA: het uurwerk Gods van de levende cel. Het zelfdodingsmechanisme apoptose ligt er ook in besloten, wat aldus ook een sleutel in regeneratie en in een specifieke (cel-)ziektebestrijding kan betekenen. Veel ziektes -waaronder griep-, zijn als ziektes te zien, die zich op cel-niveau afspelen met merkbare gevolgen voor het organisme… Alles komt neer op het causale vraagstuk waarom een cel veranderd van wezen in kankerbestrijding…
Het kunnen stoppen van een kankercel in zijn groei zoals DR. Peeper benoemde vind ik dan ook een zeer intrigerend idee in het algemeen. Bovendien zijn huidcellen van buitenaf misschien al te behandelen straks… Een verdovingsruggeprik bij een operatie is toch ook minder belastend dan de intraveneuse algehele anesthesie variant.