Huisartsenpraktijk in 1987 en 2001

Array

huisarts stethoscoopHuisarts Frans Bongers vergeleek voor zijn promotieonderzoek de huisartsenpraktijk van 1987 met die van 2001. Hieruit blijkt onder meer dat het aantal mensen met luchtweginfecties dat de huisarts bezoekt in 2001 ruim de helft minder is dan in 1987.
Verder werden patienten met chronische aandoeningen in 2001 veel intensiever met medicijnen behandeld dan in 1987. Een nadeel is dat bij mensen die aan verschillende chronische aandoeningen lijden, polyfarmacie optreedt (gebruik van verschillende soorten medicijnen tegelijk). Dit verklaart mogelijk dat 65-plussers in de laagste en middelste socio-economische groep hun gezondheid in 2001 als minder goed ervaarden dan in 1987.

Huisartsen diagnosticeerden in 2001 een kwart minder psychosociale problemen dan in 1987. Ze schreven in 2001 wel veel meer antidepressiva voor dan in 1987, terwijl bij minder patienten een depressie gediagnosticeerd werd. Een van de verklaringen is dat in 2001 bij angststoornissen vaker antidepressiva zijn voorgeschreven dan in 1987.

Curriculum vitae
Frans Bongers (Zwolle, 1943) studeerde Geneeskunde in Groningen. Hij deed zijn onderzoek bij het NIVEL, binnen het Nijmegen Centre for Evidence Based Practice van het UMC St Radboud. Hij is huisarts in Dalfsen en onderzoeker bij het NIVEL.

Promovendus/a

drs. F.J.M. Bongers
Proefschrift

General practice in 1987 and 2001: changes in morbidity and interventions. Findings from the two Dutch national surveys of general practice
Promotor(es)

prof. dr. F. Schellevis
prof. dr. J. van der Zee
prof. dr. W.J.M.H. van den Bosch
Datum

vrijdag 6 november
Tijd

12.30 uur
Locatie

Radboud Universiteit, Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen